Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 7 kwietnia 2015

Kolorowa sałatka z tortellini

Witajcie po świętach, w notesie kilka przepisów, które powoli będę Wam chciała ujawnić :) Będzie troszkę słodkości, ale zdecydowana większość, to dania obiadowe. I choć na ciasta pomysłów wiele, to nie mam dla kogo piec:) Sama nie przejem blachy ciasta, a Mąż nie chce mi pomóc :D
A czy Wy macie jeszcze miejsce w brzuchach na cokolwiek, czy w święta skutecznie się "zapchaliście " ?! Bo mam dla Was coś dobrego...
 Tą pyszną sałatkę z dodatkiem tortellini i kurczaka zrobiłam na święta, ale równie dobrze można podać ją na rodzinne przyjęcia.



Składniki:

2 filety z kurczaka
1 opakowanie tortellini z prosciutto
1 słoiczek selera konserwowego (ok 350g)
1 słoik czerwonej papryki konserwowej (ok 720g)
1 puszka kukurydzy
3 duże ogórki konserwowe
7 jajek ugotowanych na twardo
1 pomidor
2 pęczki szczypiorku
3 łyżki majonezu

Do smażenia filetów:
2 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy gyros
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy

Dodatkowo:
1 łyżka oleju dodana do gotowania tortellini
przyprawy do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tortellini gotujemy wedle wskazówek z opakowania z dodatkiem 1 łyżki oleju. Kurczaka myjemy, kroimy w małe kawałki. Smażymy z dodatkiem przyprawy gyros, kurkumy i pieprzu. Wszystko studzimy. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy opłukany, odcedzony i posiekany drobniej seler konserwowy. Paprykę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Do całości dodajemy majonez i przyprawy. Sałatkę przed podaniem trzymamy w lodówce lub zimnym miejscu :)



 Efekt końcowy:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)