Większość z Was jest już pewnie po obiedzie, ewentualnie stara się go ukończyć jednym okiem zerkając na monitor :) Może ktoś z Was zrobił ostatnio dodane mielone na gnieździe makaronowym? Chętnie je obejrzę :)
Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę.
Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba tylko poczekać, by odrobinkę wyrosły przed pieczeniem.
Składniki:
Na 12 bułek:
1/2 kg mąki tortowej
3,5 dkg drożdży
250 ml mleka 3,2%
10 dkg cukru kryształu
1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 dkg margaryny
2 żółtka
10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych)
szczypta soli
Na kruszonkę:
50g cukru kryształu
50g margaryny
100g mąki pszennej
Dodatkowo:
3 łyżki oleju do nacierania dłoni
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z pokruszonymi drożdżami oraz cukrami. Mąkę przesiewamy, tłuszcz topimy, studzimy i dodajemy do mąki wraz z rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.
Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 min do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę.
Bułeczki można także zrobić z innymi sezonowymi owocami.
Dziś zaś podam propozycję na podwieczorek, czyli pyszne truskawkowe bułeczki, które część z Was chciała zobaczyć już w niedzielę.
Nie ma przy nich wiele roboty, trzeba tylko poczekać, by odrobinkę wyrosły przed pieczeniem.
Składniki:
Na 12 bułek:
1/2 kg mąki tortowej
3,5 dkg drożdży
250 ml mleka 3,2%
10 dkg cukru kryształu
1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 dkg margaryny
2 żółtka
10 drobno posiekanych truskawek (świeżych lub mrożonych)
szczypta soli
Na kruszonkę:
50g cukru kryształu
50g margaryny
100g mąki pszennej
Dodatkowo:
3 łyżki oleju do nacierania dłoni
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy wraz z pokruszonymi drożdżami oraz cukrami. Mąkę przesiewamy, tłuszcz topimy, studzimy i dodajemy do mąki wraz z rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.
Kruszonka: Cukier, margarynę i mąkę łączymy ze sobą. Odkładamy na 5 min do zamrażarki. Następnie startą kruszonką posypujemy bułki. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę.
Bułeczki można także zrobić z innymi sezonowymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.