Doskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i
ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje
wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :)
Składniki:
Na blachę 36x24 cm
Ciasto ucierane:
15 dkg masło
15 dkg cukru pudru
4 jajka
20 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Ciasto orzechowe:
20 dkg zmielonych orzechów
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru kryształu
Ciasto makowe:
25 dkg maku
1 łyżka dżemu
1 łyżka miodu
1/4 kostki masła
2 całe jajka
olejek migdałowy
cukier waniliowy
garść rodzynek
Ciasto serowe:
1 kg sera
1 kostka masła
30 dkg cukru pudru
2 cukry waniliowe
8 jaj
1 budyń śmietankowy
5 dkg rodzynek
Polewa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada biała
Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym
jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy.
Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go
najlepiej na całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do
niego resztę składników i smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Ciasto serowe: Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem,
margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze
sobą, dodajemy rodzynki.
Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę
orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w
temp. 190st ok 50-60 minut.
Smaki mojego dzieciństwa. Moja mama piekła to ciasto prawie na każde święta ;)
OdpowiedzUsuńI u mnie jest podobnie :)
UsuńBardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to, dziękuję :)
UsuńMmm, wygląda naprawdę cudownie :)
OdpowiedzUsuń