Piątek! A jak piątek, to na obiad rybka. Jak przyrządzić by nie było nudno? A no może właśnie moim sposobem... Ugrillować i dodać do sałatki. Zdrowo, smacznie i "inaczej" niż w panierce :)
Komuś porcyjkę?!
Składniki:
Dla 2-3 osób:
2 filety z karmazyna
70g rukoli
25g kiełków z rzodkiewki
1 ogórek świeży
1 czerwona papryka
1 woreczek ryżu
ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml)
1 marynowana czerwona papryka
sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
przyprawa do ryb
2 filety z karmazyna
70g rukoli
25g kiełków z rzodkiewki
1 ogórek świeży
1 czerwona papryka
1 woreczek ryżu
ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml)
1 marynowana czerwona papryka
sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
przyprawa do ryb
Sposób przygotowania:
Rukolę, kiełki płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w
suszarce do sałaty.
Rybę kroimy w większe kostki, sprawdzając czy w żadnym kawałku nie ma
ości. Oprószamy przyprawą do ryb i grillujemy do miękkości ok 15-20
minut (użyłam grilla elektrycznego).
Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu- z odrobiną soli. Lekko
studzimy.
Paprykę i świeżego ogórka kroimy w małe kostki.
Oliwę mieszamy z ok 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy
wszystkie składniki
Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z
przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy.
"Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie
od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem-
jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.