Mając w lodówce zapas drożdży postanowiłam uraczyć Was kolejnym słodkim wypiekiem. Słodka waniliowa bułka idealnie wkomponuje się w Wasze śniadanie, a także będzie wspaniałym deserem do popołudniowej, niedzielnej kawki.
Składniki:
1 kg dobrej mąki tortowej
7 dkg drożdży świeżych
1/2 l mleka 3,2%
20 dkg cukru
10 dkg margaryny
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 buteleczki olejku waniliowego
Kruszonka:
50g cukru kryształu
60g margaryny
100g mąki pszennej
5g kakao
Dodatkowo:
1 łyżka oleju do natłuszczenia rąk
1 żółtko
1 łyżeczka mleka
Sposób przygotowania:
1. Do ciepłego mleka dodajemy cukier kryształ oraz drożdże, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki z dodatkiem soli, cukru waniliowego, żółtkami, olejkiem waniliowym i roztopioną, przestudzoną margaryną. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy natłuszczonymi dłońmi na dwie części i przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 26 x 13cm. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy przygotowaną kakaową kruszonką. Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Startą na dużych oczkach tarki posypujemy nasze bułki. Wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i po ok 40 minutach wyciągamy. (Warto sprawdzić wcześniej, bo długość pieczenia zależy od możliwości naszego piekarnika.)
Składniki:
1 kg dobrej mąki tortowej
7 dkg drożdży świeżych
1/2 l mleka 3,2%
20 dkg cukru
10 dkg margaryny
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 buteleczki olejku waniliowego
Kruszonka:
50g cukru kryształu
60g margaryny
100g mąki pszennej
5g kakao
Dodatkowo:
1 łyżka oleju do natłuszczenia rąk
1 żółtko
1 łyżeczka mleka
Sposób przygotowania:
1. Do ciepłego mleka dodajemy cukier kryształ oraz drożdże, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki z dodatkiem soli, cukru waniliowego, żółtkami, olejkiem waniliowym i roztopioną, przestudzoną margaryną. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy natłuszczonymi dłońmi na dwie części i przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 26 x 13cm. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy przygotowaną kakaową kruszonką. Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Startą na dużych oczkach tarki posypujemy nasze bułki. Wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i po ok 40 minutach wyciągamy. (Warto sprawdzić wcześniej, bo długość pieczenia zależy od możliwości naszego piekarnika.)
Efekt końcowy:
ale przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMusi być pycha!
OdpowiedzUsuńOczywiście, zwłaszcza taka jeszcze cieplutka :)
UsuńChodzi za mną taka drożdżówa, ale jak to pogodzić z dietą?;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wysłać dietę na urlop :)
UsuńChętnie zjadłabym taką do kawki :))
OdpowiedzUsuń