Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 26 kwietnia 2015

Waniliowa bułka z kakaową kruszonką

Mając w lodówce zapas drożdży postanowiłam uraczyć Was kolejnym słodkim wypiekiem. Słodka waniliowa bułka idealnie wkomponuje się w Wasze śniadanie, a także będzie wspaniałym deserem do popołudniowej, niedzielnej kawki. 


Składniki:

1 kg dobrej mąki tortowej
7 dkg drożdży świeżych
1/2 l mleka 3,2%
20 dkg cukru
10 dkg margaryny
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 buteleczki olejku waniliowego

Kruszonka:
50g cukru kryształu
60g margaryny
100g mąki pszennej
5g kakao

Dodatkowo:
1 łyżka oleju do natłuszczenia rąk
1 żółtko
1 łyżeczka mleka


Sposób przygotowania:

1. Do ciepłego mleka dodajemy cukier kryształ oraz drożdże, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki z dodatkiem soli, cukru waniliowego, żółtkami, olejkiem waniliowym i roztopioną, przestudzoną margaryną. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.


2. Wyrośnięte ciasto dzielimy natłuszczonymi dłońmi na dwie części i przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 26 x 13cm. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy przygotowaną kakaową kruszonką. Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odkładamy na 5 minut do zamrażarki. Startą na dużych oczkach tarki posypujemy nasze bułki. Wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i po ok 40 minutach wyciągamy. (Warto sprawdzić wcześniej, bo długość pieczenia zależy od możliwości naszego piekarnika.)


Efekt końcowy:

7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.