Po pierwsze cukinię mocno odciskamy z nadmiaru soku, który potrafi zbyt mocno masę rozrzedzić. Ciasto po połączeniu z suchymi składnikami powinno mieć konsystencję śmietany- ale nie tej całkiem gęstej, tylko zwykłej 18.
Wkładamy do piekarnika gdy ten mocno się rozgrzeje.
Nie otwieramy w międzyczasie, by sprawdzić czy na pewno rośnie lub obrócić blaszkę. Robimy to- jeśli musimy, dopiero po ok 40 minutach.
Ciasto sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, za każdym razem wycierając patyczek. Może się zdarzyć tak, że wbijając traficie na borówkę lub kawałek czekolady i to ona da efekt mokrego patyczka, a tak naprawdę ciasto będzie ok i pozostawiając w piekarniku tylko je przesuszycie.
Jeśli stwierdzimy, że ciasto na pewno jest upieczone- wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika ale nadal- do momentu aż przestygnie pozostawiamy w blaszce. Za każdym razem gdy chciałam wyciągnąć jeszcze ciepłe- robił się zakalec, choć wcześniej było wszystko ok 🙈 Wolę teraz tego przestrzegać :)
Ciasto przestudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki 30% i czekamy aż ta się lekko zastygnie.
Podsumowując- ciasto jest pyszne, ale pośpiech może nas zgubić ;) Najlepiej zabrać się za pieczenie wieczorem, tak by nazajutrz można było bez problemu pokroić i zjeść ze smakiem!
500g cukinii (waga po wydrążeniu i
odcedzeniu startej cukinii)
125ml oleju np.3 ziarna
200g drobnego cukru
1 cukier wanilinowy mały
340g mąki tortowej
15g sody oczyszczonej
40g kakao
100g czekolady deserowej
100g borówki amerykańskiej
Szczypta soli
Polewa:
100g czekolady deserowej
50ml słodkiej 30% śmietanki
30g płatków migdałów, prażonych na suchej
patelni
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, jeśli jest duża, to wydrążamy
środek i bez obierania ścieramy na dużych oczkach. Pozostawiamy na min.30 minut
na sitku, a następnie dokładnie odciskamy.
Jajka ubijamy z cukrem, olejem i cukrem
wanilinowym. Dodajemy cukinię. W osobnej misce umieszczamy przesiane: mąkę,
kakao, sodę i sól. Składniki suche stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na
końcu do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i borówki obtoczone w ok 1 łyżce
mąki. Mieszamy szpatułką i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra-dół) na ok 55 minut (warto
sprawdzić wcześniej jeśli wiemy że nasz piekarnik lubi piec szybciej!). Ciasto
sprawdzamy wykałaczką- jeśli jest sucha- ciasto można wyścignąć z piekarnika.
Pozostawiamy je w blaszce do całkowitego wystudzenia, a następnie polewamy
przygotowaną z czekolady i śmietanki polewą. Posypujemy migdałami- ale te można
również dać od razu do polewy, ja właśnie tak zrobiłam ;)
Można zrobić ciasto bez owoców. Albo z mrożonymi borówkami?
OdpowiedzUsuńOczywiście, wszystko dozwolone- zarówno mrożone owoce jak i ich brak ☺️
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne piekłam bez borówek z kawałkami czekolady. Właśnie spróbowałam kawałek i jest pyszne. Wilgotne w środku.
OdpowiedzUsuń