Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 6 sierpnia 2020

Kotlety mielone z cukinią

Cukinia- tak naprawdę tylko ona w tym roku najbardziej cieszy oko w przydomowym ogródku. Koperek w ogóle nie chciał rosnąć, pomidory marne, ogórki też kiepskie... Cukinii za to nie brakuje nic! Kwitnie i owocuje na okrągło. Sporo już zebrane i przetworzone, ale spokojnie jeszcze zdążę zrealizować kilka pomysłów, bo końca jej nie widać :)



Składniki na ok 10 sztuk:

600g mielonej łopatki
500g startej i mocno odciśniętej cukinii
2 małe jajka
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oleju smakowego z rozmarynem
1 łyżeczka soli (8g)
50g czerstwej bułki (waga przed namoczeniem)
Bułka tarta do obtoczenia
Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na pół i wydrążamy nasiona jeśli są. Ścieramy na tarce z dużymi oczkami, lekko solimy i odstawiamy na min. 30 minut. Odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z pozostałymi składnikami. Z przygotowanej masy formujemy 10 podobnej wielkości kotlecików. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małej mocy palnika. Zrumienione i upieczone kotlety odkładamy na papierowy ręcznik.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.