Cukinia- tak naprawdę tylko ona w tym roku najbardziej cieszy oko w przydomowym ogródku. Koperek w ogóle nie chciał rosnąć, pomidory marne, ogórki też kiepskie... Cukinii za to nie brakuje nic! Kwitnie i owocuje na okrągło. Sporo już zebrane i przetworzone, ale spokojnie jeszcze zdążę zrealizować kilka pomysłów, bo końca jej nie widać :)
Składniki na
ok 10 sztuk:
600g
mielonej łopatki
500g startej
i mocno odciśniętej cukinii
2 małe jajka
2 ząbki
czosnku
½ łyżeczki
pieprzu
1 łyżka
oleju smakowego z rozmarynem
1 łyżeczka
soli (8g)
50g
czerstwej bułki (waga przed namoczeniem)
Bułka tarta
do obtoczenia
Olej
rzepakowy do smażenia
Sposób
przygotowania:
Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cukinię
myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na pół i wydrążamy nasiona jeśli są.
Ścieramy na tarce z dużymi oczkami, lekko solimy i odstawiamy na min. 30 minut.
Odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z pozostałymi składnikami. Z przygotowanej
masy formujemy 10 podobnej wielkości kotlecików. Obtaczamy w bułce tartej i
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małej mocy palnika. Zrumienione i upieczone
kotlety odkładamy na papierowy ręcznik.
Wyglądają pysznie ,napewno skorzystam z przepisu ,dziekuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń