Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 19 sierpnia 2020

Ciasto cukiniowe

Zanim przystąpiłam do jego pieczenia, powiedziałam sobie, że to ostatnia próba... Bo tych wcześniej było aż nadto i za każdym razem wychodził zakalec. Teraz wiem, że przy cieście cukiniowym trzeba zachować kilka zasad, by się udało.
Po pierwsze cukinię mocno odciskamy z nadmiaru soku, który potrafi zbyt mocno masę rozrzedzić. Ciasto po połączeniu z suchymi składnikami powinno mieć konsystencję śmietany- ale nie tej całkiem gęstej, tylko zwykłej 18.
Wkładamy do piekarnika gdy ten mocno się rozgrzeje.
Nie otwieramy w międzyczasie, by sprawdzić czy na pewno rośnie lub obrócić blaszkę. Robimy to- jeśli musimy, dopiero po ok 40 minutach.
Ciasto sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, za każdym razem wycierając patyczek. Może się zdarzyć tak, że wbijając traficie na borówkę lub kawałek czekolady i to ona da efekt mokrego patyczka, a tak naprawdę ciasto będzie ok i pozostawiając w piekarniku tylko je przesuszycie.
Jeśli stwierdzimy, że ciasto na pewno jest upieczone- wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika ale nadal- do momentu aż przestygnie pozostawiamy w blaszce. Za każdym razem gdy chciałam wyciągnąć jeszcze ciepłe- robił się zakalec, choć wcześniej było wszystko ok 🙈 Wolę teraz tego przestrzegać :)
Ciasto przestudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki 30% i czekamy aż ta się lekko zastygnie.
Podsumowując- ciasto jest pyszne, ale pośpiech może nas zgubić ;) Najlepiej zabrać się za pieczenie wieczorem, tak by nazajutrz można było bez problemu pokroić i zjeść ze smakiem!



Składniki na formę keksową 12x35cm

500g cukinii (waga po wydrążeniu i odcedzeniu startej cukinii)
2 jajka
125ml oleju np.3 ziarna
200g drobnego cukru
1 cukier wanilinowy mały
340g mąki tortowej
15g sody oczyszczonej
40g kakao
100g czekolady deserowej
100g borówki amerykańskiej
Szczypta soli

Polewa:
100g czekolady deserowej
50ml słodkiej 30% śmietanki
30g płatków migdałów, prażonych na suchej patelni 

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, jeśli jest duża, to wydrążamy środek i bez obierania ścieramy na dużych oczkach. Pozostawiamy na min.30 minut na sitku, a następnie dokładnie odciskamy.
Jajka ubijamy z cukrem, olejem i cukrem wanilinowym. Dodajemy cukinię. W osobnej misce umieszczamy przesiane: mąkę, kakao, sodę i sól. Składniki suche stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na końcu do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i borówki obtoczone w ok 1 łyżce mąki. Mieszamy szpatułką i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra-dół) na ok 55 minut (warto sprawdzić wcześniej jeśli wiemy że nasz piekarnik lubi piec szybciej!). Ciasto sprawdzamy wykałaczką- jeśli jest sucha- ciasto można wyścignąć z piekarnika. Pozostawiamy je w blaszce do całkowitego wystudzenia, a następnie polewamy przygotowaną z czekolady i śmietanki polewą. Posypujemy migdałami- ale te można również dać od razu do polewy, ja właśnie tak zrobiłam ;)



3 komentarze:

  1. Można zrobić ciasto bez owoców. Albo z mrożonymi borówkami?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, wszystko dozwolone- zarówno mrożone owoce jak i ich brak ☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo smaczne piekłam bez borówek z kawałkami czekolady. Właśnie spróbowałam kawałek i jest pyszne. Wilgotne w środku.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.