Z czym są jagodzianki chyba każdy wie, a jak nie do końca, to niech przeczyta poniżej ;) Z dużą ilością kruszonki są najlepsze!
¾ szklanki mleka (175g)
30g świeżych drożdży
¹⁄₃ szklanki cukru kryształu (75g)
2½ szklanki mąki (400g)
1 jajko
Szczypta soli
¹⁄₄ roztopionej kostki masła (50g)
Nadzienie:
200g świeżych jagód
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
100g mąki
50g masła
50g drobnego cukru
Lukier:
1 łyżka gorącej wody
½ szklanki cukru pudru
Ponadto:
1 małe żółtko
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do temp. ok 30ºC,
odlewamy połowę i dodajemy do niej drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Pozostawiamy pod
przykryciem na ok 10 minut. W tym czasie do misy miksera przesiewamy mąkę,
dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, wlewamy też pozostałe mleko i wsypujemy
pozostały cukier. Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez ok 4
minuty mikserem. Do ciasta dodajemy roztopione, przestudzone masło (gorące
sprawi, że drożdże nie będą pracować) i ponownie wyrabiamy przez ok 6 minut. Ciasto
odstawiamy w cieple, pod bawełnianą ściereczką na ok 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ponownie ciasto wyrabiamy i
dzielimy na 10 równych części. Formujemy kulki, spłaszczamy i nakładamy jagody
wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dokładnie zlepiamy i nadajemy
kulistego kształtu. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut. Następnie smarujemy żółtkiem
rozmieszanym z mlekiem.
Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i
schładzamy w lodówce przez ok pół godziny. Gotową kruszonką posypujemy bułeczki
posmarowane żółtkiem.
Jagodzianki wkładamy do nagrzanego do 180ºC
piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy na złoty kolor- około 25 minut.
Przestudzone polewamy
lukrem utartym z wody i cukru pudru.
woow przepysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuń