Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 1 sierpnia 2020

Jagodzianki z kruszonką i lukrem

Wybaczcie, że nie będę się zbytnio rozpisywać, ale zmęczenie daje o sobie znać. Dochodzi 1 w nocy, a chłopaki rano wstaną skoro świt... I nie będzie zmiłuj :)
Z czym są jagodzianki chyba każdy wie, a jak nie do końca, to niech przeczyta poniżej ;) Z dużą ilością kruszonki są najlepsze! 



Składniki na 10 sztuk:

¾ szklanki mleka (175g)
30g świeżych drożdży
¹⁄₃ szklanki cukru kryształu (75g)
2½ szklanki mąki (400g)
1 jajko
Szczypta soli
¹⁄₄ roztopionej kostki masła (50g)

Nadzienie:
200g świeżych jagód
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
100g mąki
50g masła
50g drobnego cukru

Lukier:
1 łyżka gorącej wody
½ szklanki cukru pudru

Ponadto:
1 małe żółtko
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy do temp. ok 30ºC, odlewamy połowę i dodajemy do niej drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Pozostawiamy pod przykryciem na ok 10 minut. W tym czasie do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko, wlewamy też pozostałe mleko i wsypujemy pozostały cukier. Na końcu dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy przez ok 4 minuty mikserem. Do ciasta dodajemy roztopione, przestudzone masło (gorące sprawi, że drożdże nie będą pracować) i ponownie wyrabiamy przez ok 6 minut. Ciasto odstawiamy w cieple, pod bawełnianą ściereczką na ok 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ponownie ciasto wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Formujemy kulki, spłaszczamy i nakładamy jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dokładnie zlepiamy i nadajemy kulistego kształtu. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut. Następnie smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.

Kruszonka:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i schładzamy w lodówce przez ok pół godziny. Gotową kruszonką posypujemy bułeczki posmarowane żółtkiem.
Jagodzianki wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy na złoty kolor- około 25 minut.
Przestudzone polewamy lukrem utartym z wody i cukru pudru. 



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.