Biszkopt:
Krem kawowy:
250g mascarpone
150ml śmietanki 30%
40g cukru pudru
2 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej
1½ łyżki gorącej wody
1 łyżka zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny
Krem malinowy:
100g serka mascarpone
100ml słodkiej 30% śmietanki
50g świeżych malin
1 łyżka miodu
Dodatkowo:
Maliny
Ciastka oreo do dekoracji
Mały słoiczek dżemu malinowego
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 4 krążki. Pierwszy i trzeci krążek przed nałożeniem kremu kawowego smarujemy odrobiną dżemu malinowego .
Krem kawowy:
Kawę rozpuszczalną zalewamy 1½ łyżki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Łączymy z kawą, ale tuż przed dodaniem do kremu.
Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy kawę i krótko ubijamy. Dzielimy na 3 części. Wykładamy na biszkopt pierwszą i przykrywamy kolejnym.
Krem malinowy:
Maliny rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Śmietankę, serek mascarpone i miód ubijamy do gęstości, powoli dodajemy owoce. Krem wykładamy na drugi biszkopt.
Pozostałym kremem tynkujemy schłodzony tort, a następnie dekorujemy wg własnych upodobań.
wow :O
OdpowiedzUsuń