Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 22 kwietnia 2021

Tort z masą kawową

Właśnie sobie uświadomiłam, że już sporo czasu minęło od kiedy nie zrobiłam żadnego tortu. Ostatni był na urodziny Marcina w marcu. Na szczęście na horyzoncie urodziny Adasia, więc najwyższy czas pomyśleć o smakach. Na pewno z truskawkami, bo Młody je uwielbia i już zażyczył sobie, że mają być ułożone na wierzchu. Co jeszcze? Pojęcia nie mam, ale wiem że powinnam czym prędzej o tym pomyśleć, bo M. wspominał o tym, by jutro jechać na większe zakupy. 
Póki co nadrabiam zaległości i zostawiam Wam tort bez okazyjny (jak widać nawet nie miałam pomysłu na jego dekorację!). Zdążyliście już zapewne zauważyć, że uwielbiam torty na ciężkich. czekoladowych lub przynajmniej kakaowych biszkoptach, więc i tym razem nie mogło być inaczej :) Obiecuję, że tort Adama będzie jasny, bo taki bardziej pasuje mi do dziecka ;)

Składniki na tort o śr. 18cm

Biszkopt:
80g kakao 
160ml wrzącej wody 
80ml mleka 
80g masła 
100g cukru trzcinowego 
100g cukru białego drobnego 
80ml oleju 
3 jajka 
1 łyżeczka sody 
180g mąki pszennej tortowej

Krem kawowy:
250g mascarpone
150ml śmietanki 30%
40g cukru pudru
2 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej
1½ łyżki gorącej wody
1 łyżka zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny

Krem malinowy:
100g serka mascarpone
100ml słodkiej 30% śmietanki
50g świeżych malin
1 łyżka miodu

Dodatkowo:
Maliny
Ciastka oreo do dekoracji
Mały słoiczek dżemu malinowego

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy do przestudzenia. Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i podwójnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Na najwolniejszych obrotach miksera powoli dolewamy olej, a po nim wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy jak pierwsze jest całkowicie połączone z masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC  piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie za pomocą np. nitki przekrawamy na 4 krążki. Pierwszy i trzeci krążek przed nałożeniem kremu kawowego smarujemy odrobiną dżemu malinowego .

Krem kawowy:
Kawę rozpuszczalną zalewamy 1½ łyżki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Łączymy z kawą, ale tuż przed dodaniem do kremu.
Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy kawę i krótko ubijamy. Dzielimy na 3 części. Wykładamy na biszkopt pierwszą i przykrywamy kolejnym.

Krem malinowy:
Maliny rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Śmietankę, serek mascarpone i miód ubijamy do gęstości, powoli dodajemy owoce. Krem wykładamy na drugi biszkopt.

Pozostałym kremem tynkujemy schłodzony tort, a następnie dekorujemy wg własnych upodobań. 


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.