Jakiś czas temu przyszła do mnie mocno aromatyczna przesyłka. Zapach świeżo palonej kawy czuć było już przy otwieraniu pudełka, nie wspominając o ulatniającym się zapachu po otwarciu pierwszej paczki. Wiecie, że ja kawę uwielbiam i dwie dziennie to minimum. Rano pobudza do życia, po południu relaksuje, a jej brak doskwiera tak bardzo, że aż głowa boli. Wiem, wiem... to już uzależnienie, ale powiem Wam, że całkiem przyjemne ;)
Zaczynamy od Corridy, przyjemnej mieszanki kawy z Indii i Ameryki Południowej. To właśnie na jej bazie przygotowałam pyszne monodesery, które są wyważone niczym ta wspaniała kawa.
Jeśli macie ochotę na filiżankę mocnego espresso lub pyszne latte, to już teraz możecie nabyć wybrane przez siebie kawy, a także akcesoria do jej przygotowania na stronie https://www.cafepanamera.com/ Dodatkowo wpisując w miejscu rabatowym kod: BLOG15, zyskacie 15% zniżki na całe zakupy. Warto skorzystać! Kupon rabatowy działa do końca września ;)
Biszkopt, forma o wymiarach: 20 x 24cm2 jajka
70g drobnego cukru
3 łyżki espresso (np. kawa Corrida- Palarnia Cafe Panamera)
szczypta soli
70g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
Espresso do ponczowania
Krem kawowy:
125g czekoladowego mascarpone
100ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki espresso
Krem z białą czekoladą:
100ml śmietanki 30%
²⁄₃ tabliczki białej czekolady
Frużelina wiśniowa:
150g mrożonych wiśni
3 łyżki wody
40g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
8g mąki ziemniaczanej rozmieszane w 3 łyżkach wody
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy ubiją po odrobinie cukru. W kolejnym kroku dodajemy żółtka oraz powoli wystudzoną kawę espresso. Do masy biszkoptowej przesiewamy obie mąki i deliaktnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Biszkopt przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 18 minut. Studzimy i wycinamy tyle par kółek o średnicy pojemniczka deserowego ile ich chcemy zrobić. U mnie było potrzebnych 24 sztuki.
Na dno każdego kieliszka układamy krążek biszkoptu i polewamy łyżeczką kawy espresso.
Krem kawowy:
Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i śmietanką, powoli dodajemy kawę espresso. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką (lub ucinamy worek) i wyciskamy po odrobinie kremu na każdy krążek (ma go całkowicie pokryć). Układamy kolejny krążek biszkoptu i dociskamy.
Krem z białą czekoladą:
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Studzimy. Łączymy ze śmietanką i krótko miksujemy. Nakładamy na biszkopty, wykałaczką przebijamy pęcherzyki jeśli takie powstaną. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie przekładamy do małego rondelka, dodajemy 3 łyżki wody i stawiamy na małym palniku pod przykryciem. Gdy wiśnie puszczą sok, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w trzech łyżkach wody i wlewamy do rondelka. Intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Pozostawiamy do wystudzenia a następnie nakładamy na wierzch deserów. Dekorujemy miętą.
70g drobnego cukru
3 łyżki espresso (np. kawa Corrida- Palarnia Cafe Panamera)
szczypta soli
70g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
Espresso do ponczowania
Krem kawowy:
125g czekoladowego mascarpone
100ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki espresso
Krem z białą czekoladą:
100ml śmietanki 30%
²⁄₃ tabliczki białej czekolady
Frużelina wiśniowa:
150g mrożonych wiśni
3 łyżki wody
40g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
8g mąki ziemniaczanej rozmieszane w 3 łyżkach wody
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy ubiją po odrobinie cukru. W kolejnym kroku dodajemy żółtka oraz powoli wystudzoną kawę espresso. Do masy biszkoptowej przesiewamy obie mąki i deliaktnie mieszamy przy użyciu szpatułki. Biszkopt przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 18 minut. Studzimy i wycinamy tyle par kółek o średnicy pojemniczka deserowego ile ich chcemy zrobić. U mnie było potrzebnych 24 sztuki.
Na dno każdego kieliszka układamy krążek biszkoptu i polewamy łyżeczką kawy espresso.
Krem kawowy:
Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i śmietanką, powoli dodajemy kawę espresso. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką (lub ucinamy worek) i wyciskamy po odrobinie kremu na każdy krążek (ma go całkowicie pokryć). Układamy kolejny krążek biszkoptu i dociskamy.
Krem z białą czekoladą:
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Studzimy. Łączymy ze śmietanką i krótko miksujemy. Nakładamy na biszkopty, wykałaczką przebijamy pęcherzyki jeśli takie powstaną. Wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie przekładamy do małego rondelka, dodajemy 3 łyżki wody i stawiamy na małym palniku pod przykryciem. Gdy wiśnie puszczą sok, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w trzech łyżkach wody i wlewamy do rondelka. Intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Pozostawiamy do wystudzenia a następnie nakładamy na wierzch deserów. Dekorujemy miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.