Zapraszam Was dziś na nieco prosty poczęstunek. Jakiś czas temu brałam udział w konkursie organizowanym na Instagramie, gdzie do wykorzystania w trakcie przygotowania posiłku był olej Kujawski. Zgłoszeń dodałam kilka, dwóch już nie zdążyłam, ale pewnie udostępnię je tak na IG jak i tutaj. Ale wracając- zaczęłam od łatwego przepisu, który możecie przygotować jako dodatek do śniadania, obiadu a nawet kolacji. Proste rogaliki drożdżowe wypełnione czosnkowym pesto (za które dziękuję koleżance Męża) i mozzarellą. Sami widzicie, nic wiele... a efekt zadowalający :)
Ciasto:
350g mąki (użyłam takiej do wypieków drożdżowych)
150ml letniej wody
50ml ciepłego mleka
3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Dodatkowo:
2 duże łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego
1 duża kulka mozzarelli
tarty parmezan do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Wodę, mleko, cukier oraz drożdże łączymy ze sobą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, składniki płynne z drożdżami,olej oraz suszony czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką.
Gotowe ciasto wałkujemy na kształt trapezu o bokach ok. 45cm (podstawa), 30cm (góra) i 25cm (boki). Tniemy na 8 długich, ale wąskich trójkątów. Każdy delikatnie jeszcze wałkujemy. Nakładamy po odrobinie pesto czosnkowego i plasterku mozzarelli. Zwijamy na kształt rogalika. Tak przygotowane posypujemy tartym parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Podajemy na ciepło jako przekąska lub jako dodatek do dań z grilla/sałatek.
Ale apetyczne te rogaliki. Pesto+ czosnek + mozzarella to zdecydowanie moje smaki <3 niedługo skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuń