Przepis na ten schabik dostała moja Mama i to Ona właśnie go przygotowała. W święta był najbardziej rozchwytywaną przeze mnie wędliną. Delikatny i kruchy, bez sztucznych ulepszaczy. Pycha!
Składniki:
2 kg schabu bez kości
1/2 szklanki soli peklowej
1/2 szklanki cukru
8 ząbków czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
wody- tyle by przykryła mięso
Sposób przygotowania:
Wodę połączyć wraz z przyprawami i zagotować. Do gorącej zalewy włożyć schab i gotować 15 minut. Pod garnkiem gasimy i pozostawiamy schab na 6 godzin w zalewie. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i przez następne 15 minut gotujemy. W zalewie trzymamy aż do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki, w celu schłodzenia.
Składniki:
2 kg schabu bez kości
1/2 szklanki soli peklowej
1/2 szklanki cukru
8 ząbków czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
wody- tyle by przykryła mięso
Sposób przygotowania:
Wodę połączyć wraz z przyprawami i zagotować. Do gorącej zalewy włożyć schab i gotować 15 minut. Pod garnkiem gasimy i pozostawiamy schab na 6 godzin w zalewie. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i przez następne 15 minut gotujemy. W zalewie trzymamy aż do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki, w celu schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.