Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Gotowany podwójnie schab kanapkowy

Przepis na ten schabik dostała moja Mama i to Ona właśnie go przygotowała. W święta był najbardziej rozchwytywaną przeze mnie wędliną. Delikatny i kruchy, bez sztucznych ulepszaczy. Pycha!


Składniki:

2 kg schabu bez kości
1/2 szklanki soli peklowej
1/2 szklanki cukru
8 ząbków czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
wody- tyle by przykryła mięso


Sposób przygotowania:

Wodę połączyć wraz z przyprawami i zagotować. Do gorącej zalewy włożyć schab i gotować 15 minut. Pod garnkiem gasimy i pozostawiamy schab na 6 godzin w zalewie. Po tym czasie ponownie zagotowujemy i przez następne 15 minut gotujemy. W zalewie trzymamy aż do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki, w celu schłodzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)