Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 12 kwietnia 2015

Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy

Mazurki nie były w moim domu obowiązkowym świątecznym ciastem, dlatego dopiero zaczynam przygodę z nimi i chociaż już po świętach, to podzielę się, bo wyszedł rewelacyjny i można go wykonać także w formie tarty lub malutkich babeczek :) 
Łasuchom posmakuje z pewnością, bo jest bardzo słodki... 

Składniki:

Blacha 24x36cm
Spód:  
300 g mąki tortowej 
200 g margaryny
100 g cukru pudru 
3 żółtka 
Ciasto podzielić: do 3/4 dodać 2 łyżki kokosu, a do 1/4 ciasta 1 łyżeczkę kakao
Masa: 
100g margaryny
100g cukru pudru 
50g mleka w proszku 
1 łyżka wody 
2 kokosowe princessy 
Dodatkowo w zależności od pomysłu- dekoracje na wierzch :)

Sposób przygotowania:

1. Spód: Mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka siekamy i zagniatamy. Do 3/4 części dodajemy kokos, ponownie zagniatamy. Pozostałą część łączymy z kakaem. Ciasto odkładamy do lodówki na ok 1 godz., następnie jasną część wałkujemy i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki. Z ciasta ciemnego formujemy warkocz o szerokości ok 2 cm. Oplatamy nim cały spód dookoła i lekko dociskamy. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut.


 2. Masa: Margarynę topimy, dodajemy przesiany cukier puder i cały czas mieszamy. Następnie dodajemy jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie mieszamy by nie było grudek. Możemy również wspomóc się mikserem. Masę ściągamy z ognia i dodajemy posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylewamy na środek ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Studzimy. Mazurka dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.


Efekt końcowy:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)