Szybkie w przygotowaniu i smaczne łazanki.
Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie lubię jak mi się takie plątają.
Świeża kapusta i przede wszystkim chrupiący boczek dopełniają całości.
Składniki:
Na dwie porcje:
ok 1/2kg dowolnego makaronu
1 mała główka kapusty lub połowa dużej
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
30 dkg boczku wędzonego
2 cebule dymki
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko słonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 10 minut. Po obgotowaniu odcisnąć i posiekać na drobno.
Boczek pokroić na małe kawałki, dać do rondla, wytopić i przyrumienić, tak by był chrupiący.
Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem do miękkości uważając by się nie przypaliło. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie lubię jak mi się takie plątają.
Świeża kapusta i przede wszystkim chrupiący boczek dopełniają całości.
Składniki:
Na dwie porcje:
ok 1/2kg dowolnego makaronu
1 mała główka kapusty lub połowa dużej
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
30 dkg boczku wędzonego
2 cebule dymki
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko słonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 10 minut. Po obgotowaniu odcisnąć i posiekać na drobno.
Boczek pokroić na małe kawałki, dać do rondla, wytopić i przyrumienić, tak by był chrupiący.
Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem do miękkości uważając by się nie przypaliło. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Mniam, uwielbiam łazanki :) i też zwykle wykorzystuję resztki makaronu ;)
OdpowiedzUsuń