Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 9 października 2015

Łazanki z kapustą i boczkiem

Szybkie w przygotowaniu i smaczne łazanki. 
Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie lubię jak mi się takie plątają. 
Świeża kapusta i przede wszystkim chrupiący boczek dopełniają całości. 


Składniki:

Na dwie porcje:
ok 1/2kg dowolnego makaronu
1 mała główka kapusty lub połowa dużej
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
30 dkg boczku wędzonego
2 cebule dymki
pieprz, sól


Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko słonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 10 minut. Po obgotowaniu odcisnąć i posiekać na drobno.
Boczek pokroić na małe kawałki, dać do rondla, wytopić i przyrumienić, tak by był chrupiący.
Do usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę i kapustę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem do miękkości uważając by się nie przypaliło. Podawać z ugotowanym makaronem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mniam, uwielbiam łazanki :) i też zwykle wykorzystuję resztki makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)