Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 18 października 2015

Wafelki z wiśniowym nadzieniem

Polubiłam je od pierwszego gryza :) I choć nie robię zbyt często, to Wam serdecznie polecam :)

Tym razem z nadzieniem wiśniowym, a jedna warstwa dodatkowo przełożona masą z wiśniami w miodzie pitnym, które robiłam na wakacjach. Pamiętacie je?

Częstujcie się, a w wolnej chwili zapraszam do wypróbowania, nie są trudne, a pracochłonne ani tyle :)


Składniki:

1 wafel kwadratowy
350g margaryny np Palma
1 szklanka cukru trzcinowego
2 galaretki wiśniowe
330ml kwaśnej śmietany (18%)
1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie z miodem pitnym)


Sposób przygotowania:

Margarynę rozpuszczamy z cukrem trzcinowym, do gorącej wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia na wolnym ogniu uważając by nie zagotować.  
Masę ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy do całkowitego połączenia. Odbieramy ok 1/4 masy i dodajemy do niej wiśnie. Zarówno jedną jak i drugą pozostawiamy do zgęstnienia.
Przekładamy płaty wafla, dając pomiędzy dwie warstwy masę z wiśniami. Przykładamy czymś cięższym (książki), przechowujemy w chłodnym miejscu. Po ok 2 godz. możemy kroić.  


 A jak już przygotujecie takiego wafla- z wiśniami lub bez, koniecznie pochwalcie się zdjęciem :)

7 komentarzy:

  1. Czasem robię takie wafle na bazie śmietany i galaretki, ale Twój pomysł z tymi wiśniami, jest strzałem w dziesiątkę ! Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Postanowiłam pomału wykorzystywać letnie zapasy słoiczkowe :)

      Usuń
  2. Jaki pyszny wafel, pięknie wygląda i bardzo ładnie pokrojony. Przepis zachowuję, myślę, że w najbliższym czasie przygotuję, bo moja rodzina uwielbia wafla. Tylko powiedz mi, czy mogę użyć do niego frużeliny wiśniowej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angeliko myślę, że spokojnie możesz użyć frużeliny, ale jeśli soku masz zbyt dużo, to może troszkę odcedź, by masa dobrze stężała. I podziel się efektami :)

      Usuń
  3. Asiu pysznie wyglądają twoje wafelki, muszę zrobić je dla swoich dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada Bosko, a czy inna margaryna mozna zastapic Palme?? u mnie jest nie do osiagniecia, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.