Korzystacie jeszcze z pozostałości pysznych, soczystych pomidorów? A może macie dostęp jeszcze do swoich, posadzonych i wypielęgnowanych na przydomowych grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;)
Składniki:
200g makaronu spaghetti
40 dkg mielonej szynki
1 papryka czerwona
3 pomidory
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
3 łyżki pasty pomidorowej
Sól, pieprz do smaku
10 dkg sera żółtego mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Paprykę i pomidory myjemy i kroimy w kostkę, wszystko przekładamy do nagrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią.
Składniki:
200g makaronu spaghetti
40 dkg mielonej szynki
1 papryka czerwona
3 pomidory
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
3 łyżki pasty pomidorowej
Sól, pieprz do smaku
10 dkg sera żółtego mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Paprykę i pomidory myjemy i kroimy w kostkę, wszystko przekładamy do nagrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego!
Uwielbiam tak przygotowany makaron :-)
OdpowiedzUsuń