Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 5 października 2015

Spaghetti z pomidorami

Korzystacie jeszcze z pozostałości pysznych, soczystych pomidorów? A może macie dostęp jeszcze do swoich, posadzonych i wypielęgnowanych na przydomowych grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;)


Składniki:

200g makaronu spaghetti
40 dkg mielonej szynki
1 papryka czerwona
3 pomidory
3 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
3 łyżki pasty pomidorowej
Sól, pieprz do smaku
10 dkg sera żółtego mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii


Sposób przygotowania:

Paprykę i pomidory myjemy i kroimy w kostkę, wszystko przekładamy do nagrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodajemy posiekaną cebulę czerwoną oraz pastę z suszonych pomidorów. Smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy mięso mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią.  


Smacznego!


1 komentarz:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)