W Lidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :)
Składniki:
Na kwadratową blaszkę o boku 24cm
1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego)250g margaryny lub masła
2 budynie śmietankowe
750ml mleka 2%
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru pudru
ok 250g czekoladowych herbatników
50g płatków migdałów (może być więcej)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 łyżek likieru kawowego
100g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą.
0,5l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił i nie było grudek. Studzimy. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka.
Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.
Składniki:
Na kwadratową blaszkę o boku 24cm
1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego)250g margaryny lub masła
2 budynie śmietankowe
750ml mleka 2%
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru pudru
ok 250g czekoladowych herbatników
50g płatków migdałów (może być więcej)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 łyżek likieru kawowego
100g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, do przestudzonej dodajemy 4 łyżki likieru kawowego. Spód tortownicy wykładamy folią spożywczą, a na niej układamy obok siebie delikatnie namoczone w kawie i likierze kruche ciastka z morelową glazurą.
0,5l mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru trzcinowego. Wlewamy na gotujące mleko i dobrze mieszamy by się nie przypalił i nie było grudek. Studzimy. Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem. Powoli dodajemy przestudzony budyń oraz po łyżce pozostałego likieru. Ucieramy na najniższych obrotach miksera, by masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka.
Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.
Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
W mieszance kawy i likieru możemy także namaczać herbatniki.
Zapraszam do sieci sklepów Lidl- włoski tydzień trwa nadal!
świetnie wygląda;niczym z cukierni ;) na pewno pyszne! ja zapraszam na ''torcik ptysiowy z jeżynami'' pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/tort-ptysiowy-z-jezynami-i-dwoma-kremami.html
Ponad wszelką wątpliwość stwierdzam z całą stanowczoscia na jaka mnie stać, że publikowanie wpisów z jedzeniem w czasie gdy siedzę sobie w pracy jest prowokacja i powinno być ustawowo zabronione pod karą chłosty
OdpowiedzUsuńw pracy jak w pracy,
Usuńgorzej jak kto na diecie i rzuci sie w oczy takie cudne ciasto. to dopiero ból
Ja nie mam tego problemu :P bo w pracy nawet nie mam czasu zerknac w telefon.
UsuńZazdroszcze luzu :P
Mam nadzieje, ze ciutke pocieszylam
O matko... daj mi tu zaraz kawałek, bo oszaleję! :)
OdpowiedzUsuńA dwa mogą być? Zuzia Ci zje :D
UsuńWygląda absolutnie fantastycznie. Te wszystkie warstwy muszą smakować obłędnie razem i każda z osobna :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! Chyba się dałam namówić;-) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
UsuńA co to za ciastka na spodzie, czy kupione także w Lidlu ?
OdpowiedzUsuńNa spodzie są właśnie ciastka z Lidla, po najechaniu na listę składników, są one wpisane jaśniejszą czcionką, można kliknąć i sprawdzić jakie dokładnie :)
Usuńczym zastapic ciastka z llidla ???bo juz ich w sklepach nie ma
OdpowiedzUsuńJa kupiłam gotowe ciasto francuskie, rozłożyła na blasze, delikatnie posmarowała roztrzepanym jajkiem i upiekła na rumiany kolor. Po ostudzeniu pokroiła na mniejsze kawałki i namaczała jak w przepisie. Jeśli to dla Ciebie za dużo, to zawsze możesz zastąpić zwykłymi biszkoptami, np. podłużnymi :) Czekam na efekty Twojej pracy :) Mam nadzieję, że się pochwalisz :)
UsuńMiało być oczywiście "kupiłabym" :)
UsuńTych juz nie ma z polewa morelowa(brzoskwiniowa) ale sa posypane cukrem tez na bazie ciasta francuskiwgo własnie je kupiłam i robie to cudeńko niestety nie mam likieru kawowego wiec zastepuje go blu curacao i kieliszkiem pigwowki
Usuńmysle,ze bedzie rowniez smakowało jak to z przepisu
Też ciekawe połączenie :) Czekam zatem na zdjęcie, jeśli to nie problem to można podesłać na maila rzelkazag@poczta.fm :)
UsuńMm, chyba się skusze. :) Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńlubie iść na łatwiznę więc ubóstwiam ciasta bez pieczenia :D wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńcoś mi ta warstwa ciemna nie wygląda na herbatniki
OdpowiedzUsuńAnonimie- jeszcze nie spotkałam jasnych herbatników czekoladowych... :)
UsuńJasne, polane czekoladą ;)
UsuńCzym mozna zastąpic kawe?
OdpowiedzUsuńW tym wypadku ciężko ją jakoś zastąpić. Ja bynajmniej nie próbowałam. A czemu chcesz zastąpić? Taka ilość na pewno nie zaszkodzi, a te kruche francuskie ciasteczka lekko nawilży.
OdpowiedzUsuńTylko to ciasto takie jakieś mało ekspresowe jest...
OdpowiedzUsuńW przygotowaniu jest i to zdecydowanie :)
UsuńNa nadchodzący długi weekend będzie jak znalazł 🙂 pochwałę się efektami ( O ile zdążę) 😉
OdpowiedzUsuńCzekam więc na efekty!
UsuńFantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńJaki to wymiar blaszki? Jedno opakowanie wystarczy na dużą blachę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuń