Tyle razy zastanawiałam się nad zrobieniem domowego masła, ale ciągle wydawało mi się, że nie będę umieć... A to takie proste! Naprawdę!
Zaczęłam od zwykłego śmietankowego, ale może już niedługo pomyślę o smakowym... Zwłaszcza że nachodzi mnie upiec czosnkowe bagietki :)
Pewne jest jednak, że gdyby nie motywacja w postaci przedświątecznego "zajączka" od Pana Grzegorza, to masło czekałoby kolejne tygodnie na zrobienie :)
Z całego serca więc dziękuję za piękną maselniczkę i nożyk, który trafił do mojej kuchni.
Jedno i drugie świetnie się sprawdza, pięknie wygląda i zachwyca pomysłowością.
Składniki na ok 220g masełka:
700ml słodkiej śmietanki 30%
ewentualnie szczypta soli
zimna woda
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia przelewamy słodkie śmietanki i ubijamy na dużych obrotach dodając w trakcie szczyptę soli- jeśli oczywiście chcemy. Po ok 20-25 minutach miksowania możemy zauważyć oddzielające się grudki masła. Przecedzamy je oddzielając od pozostałej maślanki (którą ze smakiem możemy wypić) i przelewamy zimną wodą.
Zaczęłam od zwykłego śmietankowego, ale może już niedługo pomyślę o smakowym... Zwłaszcza że nachodzi mnie upiec czosnkowe bagietki :)
Pewne jest jednak, że gdyby nie motywacja w postaci przedświątecznego "zajączka" od Pana Grzegorza, to masło czekałoby kolejne tygodnie na zrobienie :)
Z całego serca więc dziękuję za piękną maselniczkę i nożyk, który trafił do mojej kuchni.
Jedno i drugie świetnie się sprawdza, pięknie wygląda i zachwyca pomysłowością.
Składniki na ok 220g masełka:
700ml słodkiej śmietanki 30%
ewentualnie szczypta soli
zimna woda
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia przelewamy słodkie śmietanki i ubijamy na dużych obrotach dodając w trakcie szczyptę soli- jeśli oczywiście chcemy. Po ok 20-25 minutach miksowania możemy zauważyć oddzielające się grudki masła. Przecedzamy je oddzielając od pozostałej maślanki (którą ze smakiem możemy wypić) i przelewamy zimną wodą.
Masło przekładamy do czystego naczynia i ugniatamy drewnianą łyżką
lub ręką, by pozbyć się nadmiaru maślanki, którą cały czas odlewamy.
Kształtujemy masełko i przekładamy do maselniczki. Tak przygotowane
przechowujemy do 5 dni.
Jak już wspominałam- zajączek dostarczył mi tę piękną maselniczkę z pracowni rękodzieła artystycznego Graty i Szpeje. Jeśli i Wy chcecie zamówić sobie podobną, szukajcie jej na stronie producenta, czyli Pana Grzegorza.
Kontakt z Panem Grzegorzem możecie również nawiązać poprzez stronę portalu społecznościowego Facebook: https://www.facebook.com/gratyiszpeje/?fref=ts
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.