Naszło mnie ostatnio na przygotowanie domowego fastfooda. Postanowiłam go jednak lekko zmienić i zrobić w wersji wegetariańskiej- z kotletami sojowymi, które znakomicie imitowały -wydawać by się mogło- niezastąpionego kurczaka.
Chcecie się przekonać jak smakują? Nie widzę przeszkód! Możecie je przygotować choćby dziś :)
Składniki (na 6 sztuk):
6 placków tortilli
1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g)
1/2 główki sałaty
3 pomidory
3 ogórki konserwowe duże lub 6 małych korniszonów
6 rzodkiewek
Sos:
1 mały jogurt naturalny gęsty
4 łyżki majonezu
4 łyżki pikantnego ketchupu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
mąka pszenna oraz bułka tarta do panierowania kotletów
olej do smażenia kotletów oraz podgrzania tortilli
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kotlety sojowe gotujemy do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki i panierujemy najpierw w mące, jajku, a na końcu w bułce. Smażymy na oleju do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
2. Warzywa myjemy i drobno siekamy, dodajemy do potarganych liści sałaty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów sojowych i ponownie polewamy sosem. Zwijamy w rożek, a koniec zabezpieczamy folią.
Smacznego!
Chcecie się przekonać jak smakują? Nie widzę przeszkód! Możecie je przygotować choćby dziś :)
Składniki (na 6 sztuk):
6 placków tortilli
1 opakowanie kotletów sojowych (100-150g)
1/2 główki sałaty
3 pomidory
3 ogórki konserwowe duże lub 6 małych korniszonów
6 rzodkiewek
Sos:
1 mały jogurt naturalny gęsty
4 łyżki majonezu
4 łyżki pikantnego ketchupu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko
mąka pszenna oraz bułka tarta do panierowania kotletów
olej do smażenia kotletów oraz podgrzania tortilli
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kotlety sojowe gotujemy do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Studzimy, dzielimy na mniejsze kawałki i panierujemy najpierw w mące, jajku, a na końcu w bułce. Smażymy na oleju do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
2. Warzywa myjemy i drobno siekamy, dodajemy do potarganych liści sałaty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
3. Składniki na sos blendujemy lub mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Przyrumienione placki tortilli smarujemy sosem, układamy warstwę sałatki, kotletów sojowych i ponownie polewamy sosem. Zwijamy w rożek, a koniec zabezpieczamy folią.
Smacznego!
U Ciebie tortille a u mnie dziś były na obiad zwykłe zapiekanki z pieczarkami ;) jak za dawnych dobrych czasów ;) a co! ;)
OdpowiedzUsuń