Doskonale sprawdzi się na obiad oraz kolację. Lekka, syta i kolorowa.
Sałatka z pieczoną karkówką smakuje równie dobrze, jak te z kurczakiem.
Składniki:
Dla 5 osób:
1/2 główki sałaty lodowej
500g karkówki
1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni
1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego
1/2 małej puszki kukurydzy
3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki)
1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła do smażenia grzanek
Przyprawy do pieczenia karkówki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki przyprawy do steka
Sposób przygotowania:
Karkówkę pieczemy wraz z przyprawami w rękawie przez 1 godzinę w 160st C. Ciepłą karkówkę strzępimy na małe kawałki i studzimy. Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym naczyniu i polać sałatkę po wierzchu tuż przed podaniem.
Sałatka z pieczoną karkówką smakuje równie dobrze, jak te z kurczakiem.
Składniki:
Dla 5 osób:
1/2 główki sałaty lodowej
500g karkówki
1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni
1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego
1/2 małej puszki kukurydzy
3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki)
1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła do smażenia grzanek
Przyprawy do pieczenia karkówki:
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki przyprawy do steka
Sposób przygotowania:
Karkówkę pieczemy wraz z przyprawami w rękawie przez 1 godzinę w 160st C. Ciepłą karkówkę strzępimy na małe kawałki i studzimy. Sałatę lodową siekamy drobno, dodajemy odsączoną kukurydzę, posiekane drobno pomidory suszone, pokrojony w kostkę ser sałatkowy oraz upieczone na maśle grzanki. Dodajemy karkówkę oraz odcedzone z zalewy oliwnej pestki dyni. Doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z sałatką. Sos możemy także podać w osobnym naczyniu i polać sałatkę po wierzchu tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.