Składniki na ok 16 sztuk:
100ml wody
100ml mleka
90g masła
Szczypta soli
Łyżeczka cukru
120g mąki
20g kakao
4 małe jajka
Kruszonka
80g drobnego brązowego cukru
80g masła
75g masła
1 wafel klasyczny Grzesiek
Krem:
400ml słodkiej śmietanki
1 tabliczka czekolady deserowej Goplana
1 tabliczka czekolady mlecznej Goplana
1 wafel klasyczny Grzesiek
Dodatkowo:
2 łyżki likieru bailey’s
Cukier puder
Tarta czekolada deserowa
Sposób przygotowania
Krem:
Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Dodajemy połamaną czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Następnie mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy i wstawiamy
do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia krem ubijamy, dodajemy pokruszony
wafelek i – jeśli konsumentami będą także dzieci- dzielimy na dwie części. Do
jednej części dodajemy alkohol.
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę zagniatamy, a
następnie wałkujemy na grubszy placek, posypujemy pokruszonym wafelkiem
Grześkiem, układamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru i wałkujemy na grubość
2-3mm. Literatką lub rantem o śr. ok 4cm wycinamy krążki, przekładamy na
deseczkę i wstawiamy do zamrażarki.
Ptysie:
Masło, mleko, wodę i cukier podgrzewamy.
Gdy całość się zagotuje, dodajemy przesianą mąkę z kakao i solą. Miksujemy
kilka minut na małym ogniu, aż masa stanie się jednolita i szklista. Odstawiamy
do przestudzenia. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksujemy sprawdzając co
jakiś czas czy masa ma odpowiednią gęstość (ciasto ma swobodnie spadać z
łyżki). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką i
w większych odstępach wyciskamy ptysie o śr ok 4cm na blaszkę pokrytą papierem
do pieczenia. Na każdym jednym układamy krążek kruchego ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C
na 10 minut, po czym temperaturę skręcamy do 180⁰ i pieczemy jeszcze 20 minut.
Upieczone ptysie najpierw pozostawiamy przez 5 minut w zamkniętym, wyłączonym
piekarniku, a następnie na 10 minut lekko uchylamy drzwiczki. Po 15 minutach
wyciągamy ptysie, przekładamy na kratkę i studzimy.
Przestudzone ptysie obcinamy u góry ostrym
nożem, napełniamy kremem, przykrywamy „czapeczką” i posypujemy, w zależności od
kremu: cukrem pudrem dla dzieci (bez alkoholu), startą czekoladą dla dorosłych.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.