Jak Wam się podoba efekt końcowy?
Składniki na 12 sztuk:
2 jajka
¾ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki cukru
⅓
szklanki oleju
Kropla olejku waniliowego
Szczypta soli
2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:
1 szklanka mrożonych wiśni
2 łyżki mąki
1 tabliczka czekolady deserowej
Masa marcepanowa do przygotowania
sukulentów
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ubijamy do białości,
dodajemy jogurt, olej oraz wanilię, Następnie powoli dodajemy przesiane suche
składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i sól. Mrożone wiśnie obtaczamy
w mące i dodajemy do reszty. Gotową masę na muffinki przekładamy do specjalnej
blaszki wyłożonej papilotkami i napełniamy je do ¾ wysokości. Wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 200⁰C i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka).
W tym czasie z masy marcepanowej lepimy
kwiaty. Najprościej posłużyć się foremkami, ale samemu też można. Wiele
wskazówek można uzyskać wpisując w internecie „Muffins succulent".
Gdy muffinki przestygną,
ścinamy wierzch w miejscu gdzie kończy się papilotka i rozdrabniamy je.
Muffinki smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy rozdrobnionym ciastem.
Przyklejamy na odrobinie czekolady sukulenty.
Prześliczne! Masz talent do dekorowania bo wyglądają jak prawdziwe :)
OdpowiedzUsuńPiękne foremki! Gdzie zostały kupione? ; )
OdpowiedzUsuńForemki zakupione w sklepie Duka 😉
Usuń