Składniki na ok 20 sztuk:
400g gotowanego mięsa (rosołowego)
1 mielona pierś z kurczaka
200g pieczarek
1 papryka
150g sera mozzarella
2 jajka
Sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso rosołowe drobno siekamy, ale nie mielimy. Na maśle podsmażamy
przeciśnięty przez praskę czosnek z pokrojonymi pieczarkami. Rumienimy i
zestawiamy z ognia. Przestudzone dodajemy do posiekanego mięsa. Dodajemy także pozostałe
składniki: mieloną pierś, pokrojoną w kostkę paprykę, starty ser mozzarella
oraz jajka i przyprawy. Mieszamy całość, a następnie formujemy kotlety o
grubości ok 1-1,5cm. Do tego celu wykorzystałam mały, okrągły ring wraz z
praską do wygładzania, dzięki czemu kotlety na zdjęciu mają regularny kształt. Smażymy
na rozgrzanym oleju z dwóch stron, a następnie odsączamy na papierowym
ręczniku. Podajemy z surówką lub/i z sosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.