Składnii na ok 40 sztuk
Ciasto:
400g mąki
170g masła
2 żółtka
1 pełna łyżka kwaśniej śmietany
Szczypta soli
180g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Lemon curd:
Sok i skórka otarta z 3 cytryn
220g cukru
3 żółtka
2 jajka
150g masła
Cukier puder do oprószenia ciastek
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy na gładką kulę.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Jajka, żółtka i cukier ubijamy tylko do połączenia. Naczynie ustawiamy
nad gotującą się wodą i mieszając cały czas, dolewamy sok, dodajemy posiekane
masło i skórkę otartą z cytryn. Krem cały czas mieszamy, aż do momentu
zagotowania i zgęstnienia. Możemy także zrobić krem bezpośrednio na palniku, a
nie na parze, ale jest większe ryzyko zważenia się. Gotowy lemon curd
przekładamy do słoiczka, najlepiej takiego z klamrą, studzimy i zamknięty
wstawiamy do lodówki.
Część schłodzonego ciasta wałkujemy na grubość ok 3-4mm, delikatnie
podsypując mąką jeśli zbyt przywiera do stolnicy. Foremką w kształcie jajka
wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok 10 minut (do zezłocenia).
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta, z tą tylko różnicą, że w
każdym „jajku” dodatkowo wycinamy okrągłą dziurkę na „żółtko”. Jajek pełnych i
tych z dziurką powinna być taka sama ilość, by je złożyć w całość.
Przestudzone całe jajka
smarujemy gęstym kremem lemon curd i przykrywamy lekko dociskając jajkiem z
dziurką. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Piękny wypiek, moje smaki.
OdpowiedzUsuń