Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 23 marca 2020

Cytrynowe kruche jajeczka

Idąc za ciosem, zostawiam Wam słodki wielkanocny pomysł na ciasteczka, które pokochają szczególnie najmłodsi konsumenci. To już ostatni, zeszłoroczny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Czy będą kolejne? Czas pokaże!



Składnii na ok 40 sztuk

Ciasto:
400g mąki
170g masła
2 żółtka
1 pełna łyżka kwaśniej śmietany
Szczypta soli
180g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Lemon curd:
Sok i skórka otarta z 3 cytryn
220g cukru
3 żółtka
2 jajka
150g masła

Cukier puder do oprószenia ciastek

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy na gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Jajka, żółtka i cukier ubijamy tylko do połączenia. Naczynie ustawiamy nad gotującą się wodą i mieszając cały czas, dolewamy sok, dodajemy posiekane masło i skórkę otartą z cytryn. Krem cały czas mieszamy, aż do momentu zagotowania i zgęstnienia. Możemy także zrobić krem bezpośrednio na palniku, a nie na parze, ale jest większe ryzyko zważenia się. Gotowy lemon curd przekładamy do słoiczka, najlepiej takiego z klamrą, studzimy i zamknięty wstawiamy do lodówki.
Część schłodzonego ciasta wałkujemy na grubość ok 3-4mm, delikatnie podsypując mąką jeśli zbyt przywiera do stolnicy. Foremką w kształcie jajka wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok 10 minut (do zezłocenia).
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta, z tą tylko różnicą, że w każdym „jajku” dodatkowo wycinamy okrągłą dziurkę na „żółtko”. Jajek pełnych i tych z dziurką powinna być taka sama ilość, by je złożyć w całość.
Przestudzone całe jajka smarujemy gęstym kremem lemon curd i przykrywamy lekko dociskając jajkiem z dziurką. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.