Czas biegnie nieubłaganie... Dopiero były święta Bożego Narodzenia, a tu już za pasem są Wielkanocne. Wychodząc Wam naprzeciw będę co jakiś czas wrzucać przepisy, które sprawdzą się także na wielkanocnym stole, tak jak właśnie te faszerowane jajka.
Składniki:
8 jajek na twardo
3 ogórki konserwowe
100g szynki konserwowej
2-3 łyżki majonezu
1 płaska łyżeczka tartego chrzanu
Sól, ewentualnie pieprz- do smaku
Świeże zioła do dekoracji (u mnie tymianek)
Sposób przygotowania:
Jajka obieramy i
przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka i przecieramy je przez sitko. Szynkę
kroimy w drobniutką kostkę, podobnie obrane ogórki konserwowe. Dodajemy do
żółtek i łączymy z chrzanem, majonezem oraz przyprawami. Napełniamy
przygotowane połówki białek i dekorujemy ziołami. Podajemy na świeżo, więc
najlepiej przygotować sobie samą pastę i białka, a napełnić je dopiero przed
konsumpcją.
Super propozycja na wielkanocne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJajeczka wyglądają bardzo kolorowo. ; )
OdpowiedzUsuń