Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 21 marca 2020

Galaretki drobiowe- pisanki

Nowych przepisów nadal nie spisałam, więc zasypię Was tymi, które w zeszłym roku nie doczekały się już publikacji. Teoretycznie mogłabym teraz siąść i pisać, ale wiecie, jakoś głowy nie mam. Tzn mam, ale od trzech dni odmawia posłuszeństwa i obchodzę się z nią niczym z jajkiem. surowym rzecz jasna. Nie wiem jak Was, ale mnie nieco paraliżuje ten cały wirus i nijak nie mogę się ogarnąć. Codziennie zastanawiam się czy Marcin z roboty czegoś nie przywlókł i choć chciałabym mieć inne podejście do tematu, to jakoś nie potrafię. Mogę tylko pozazdrościć tym wszystkim optymistom, którzy twierdzą że to przecież nic takiego... Choć też nie wiem czy jest czego zazdrościć ;)



Składniki na 20 sztuk:

3 udka z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
Kawałek selera
1 opieczona cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 kuleczki ziela angielskiego
4cm kawałek pora
2 łodyżki lubczyku
Sól, pieprz do smaku
2 litry wody
8 łyżeczek żelatyny na 1 l. wywaru
Do uzupełnienia pisanek:
20 wydmuszek z jajek
10 łyżek kukurydzy
10 łyżek zielonego groszku konserwowego
Natka świeżej pietruszki
Marchewka z gotowania rosołu
Obrane mięso z udek
*Opcjonalnie kawałki gotowanego na twardo jajka

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Zbieramy szumowiny, a następnie dodajemy całą włoszczyznę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 1½ godziny, przecedzamy i łączymy z odmierzoną ilością żelatyny, pamiętając o zachowaniu proporcji. Mięso obieramy, a marchewki z rosołu kroimy w kostkę lub ozdobne kształty. Przygotowanym mięsem oraz warzywami uzupełniamy wyparzone i osuszone wydmuszki (najlepiej poukładać je na wkładach do jajek), a następnie zalewamy rosołem. Pozostawiamy na minimum kilka godzin w zimnie do zastygnięcia, a przed podaniem obieramy ze skorupek i układamy na półmisku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.