Ciasto na 2 pizze:
250ml letniej wody
20g świeżych
drożdży
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki
otartego tymianku
Sos do pizzy:
2 łyżki oleju
2 małe ząbki
czosnku
½ puszki krojonych
pomidorów
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz do
smaku
Opcjonalnie zioła
prowansalskie, bazylia, oregano
Dodatki do pizzy:
Kukurydza
Pieczarki
Salami
Ser żółty
Czerwona fasola
Rukola
Oliwa z oliwek
Sposób
przygotowania:
Wodę, drożdże i
cukier mieszamy. Pozostawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn
drożdżowy, oliwę z oliwek i tymianek. Zagniatamy elastyczne ciasto- 5 minut
robotem, około 10 minut gdy robimy to ręcznie. Ciasto przekładamy do czystego
naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
podwojenia objętości, na około 45 minut.
W tym czasie
przygotowujemy sos i składniki na pizzę.
Sos:
Olej rozgrzewamy i
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas mieszając by się nie
przypalił. Następnie dodajemy pomidory w puszcze, odrobinę cukru i -jeśli
chcemy- zioła. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając do momentu aż sos się
zredukuje i zgęstnieje. Rozdrabniamy go blenderem by był gładki, bez cząstek
pomidorów. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto
dzielimy na dwie części. Każdą naciągamy od środka na zewnątrz formując koło.
Boki pizzy zawinąć do środka tworząc wyższy rant.
Sosem smarujemy środek
pizzy, posypujemy odrobiną startego sera i układamy pozostałe składniki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC na 10 minut (grzałka góra-dół), po
czym przekręcamy na 5 minut pokrętło na grzanie dolne z górnym opiekaniem.
Gorącą pizzę posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.