Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 30 marca 2020

Pizza na cienkim cieście z grubym rantem

Nie znam nikogo, kto pogardziłby kawałkiem pizzy. A już na pewno nie gardzą nim moje chłopaki, od najstarszego zaczynając, a na najmłodszym kończąc. Zresztą ja sama też bardzo lubię! Dawniej moja pizza wyglądała tak, że było grubo ciasta i jeszcze więcej składników. Jak się popatrzyło z boku, to pizza mogła mieć minimum z 3cm grubości. I też mi smakowała. żeby nie było, ale jednak minimalizm wziął górę i od dobrych kilku lat jeśli robię pizzę, to tylko na cienkim cieście. Czemu więc ten gruby rant? Bo chłopcy zdecydowanie wolą miękki, grubszy niż taki spieczony. Dogadzam jak mogę ;)


Ciasto na 2 pizze:

400g mąki
250ml letniej wody
20g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki otartego tymianku
Sos do pizzy:
2 łyżki oleju
2 małe ząbki czosnku
½ puszki krojonych pomidorów
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Dodatki do pizzy:

Kukurydza
Pieczarki
Salami
Ser żółty
Czerwona fasola
Rukola
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Wodę, drożdże i cukier mieszamy. Pozostawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i tymianek. Zagniatamy elastyczne ciasto- 5 minut robotem, około 10 minut gdy robimy to ręcznie. Ciasto przekładamy do czystego naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos i składniki na pizzę.

Sos:
Olej rozgrzewamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas mieszając by się nie przypalił. Następnie dodajemy pomidory w puszcze, odrobinę cukru i -jeśli chcemy- zioła. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Rozdrabniamy go blenderem by był gładki, bez cząstek pomidorów. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą naciągamy od środka na zewnątrz formując koło. Boki pizzy zawinąć do środka tworząc wyższy rant.
Sosem smarujemy środek pizzy, posypujemy odrobiną startego sera i układamy pozostałe składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC na 10 minut (grzałka góra-dół), po czym przekręcamy na 5 minut pokrętło na grzanie dolne z górnym opiekaniem. Gorącą pizzę posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.