W międzyczasie sporo zjedliśmy z makaronem i w ciastach kruchych, a hitem okazał się najprostszy placek z budyniem. Po publikacji na Instagramie wiem, że kilka osób już go upiekło i chwaliło, więc teraz kolej na Was ;)
Ciasto:
300g maki pszennej tortowej
200g masła 82%
1 cukier waniliowy
110g cukru kryształu
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
750ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
100g cukru kryształu
Ponadto:
700g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszy manny
Cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy na twarde
ciasto, dzielimy w proporcjach 60/40. Mniejszą część wstawiamy do zamrażarki, a
większą wałkujemy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy
widelcem i wstawiamy do lodówki na ok 15min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC
(górza-dół). Podpiekamy przygotowane ciasto przez 15 minut.
Budyń:
500ml mleka gotujemy wraz z cukrem. W
pozostałej części mleka mieszamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące mleko,
mieszamy, a jak zacznie gęstnieć i bulgotać- ściągamy z ognia.
Na podpieczony spód wsypujemy równomiernie
kaszę manną, a następnie umyte, pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszane z
mąką ziemniaczaną truskawki. Wylewamy budyń i wyrównujemy by dokładnie przykrył
owoce.
Na samym końcu ścieramy
zmrożone ciasto i posypujemy po budyniu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35
minut (do zrumienienia). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.