Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 28 czerwca 2020

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Mam nadzieję, że tam gdzie mieszkacie macie możliwość zakupu truskawek. U mnie niestety wczoraj już się nie udało dostać, a szkoda, bo miałam ogromną ochotę na zwykły biszkopt z kremem truskawkowym i galaretką. Pozostaje mi czekać na drugi rzut owoców, ewentualnie jakiś łut szczęścia ;) Te które były do tej pory, do najtańszych nie należały. Za kg ładnych truskawek trzeba było zapłacić 10-12zł, ciut gorsze 8zł. Dżemów więc w tym roku nie było, jedynie zamroziłam niewiele ponad trzy kg. 
W międzyczasie sporo zjedliśmy z makaronem i w ciastach kruchych, a hitem okazał się najprostszy placek z budyniem. Po publikacji na Instagramie wiem, że kilka osób już go upiekło i chwaliło, więc teraz kolej na Was ;)



Składniki na blaszkę o wymiarach 22x32cm

Ciasto:
300g maki pszennej tortowej
200g masła 82%
1 cukier waniliowy
110g cukru kryształu
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
750ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
100g cukru kryształu

Ponadto:
700g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszy manny
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania

Ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy na twarde ciasto, dzielimy w proporcjach 60/40. Mniejszą część wstawiamy do zamrażarki, a większą wałkujemy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok 15min.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC (górza-dół). Podpiekamy przygotowane ciasto przez 15 minut. 

Budyń:
500ml mleka gotujemy wraz z cukrem. W pozostałej części mleka mieszamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące mleko, mieszamy, a jak zacznie gęstnieć i bulgotać- ściągamy z ognia. 

Na podpieczony spód wsypujemy równomiernie kaszę manną, a następnie umyte, pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszane z mąką ziemniaczaną truskawki. Wylewamy budyń i wyrównujemy by dokładnie przykrył owoce.
Na samym końcu ścieramy zmrożone ciasto i posypujemy po budyniu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut (do zrumienienia). Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.