Składniki na blaszkę 24x36cm
Krem budyniowy:
½ l mleka 2%
150g cukru kryształu
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g miękkiego masła min.82%
Krem śmietanowy:
400ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
100g cukru pudru
Ponadto:
Jedno większe opakowanie herbatników
maślanych (ok 50 sztuk)
Jedno mniejsze opakowanie herbatników
kakaowych ciemnych (ok 25 sztuk)
1 puszka masy krówkowej
Sposób przygotowania
Puszkę z masą krówkową wkładamy do gorącej
wody. Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i układamy
pierwszą warstwę maślanych herbatników.
Krem budyniowy:
¾ mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym
mleku mieszamy żółtka z obiema mąkami. Wlewamy na gotujące mleko i mieszając
doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tuż przy
powierzchni budyniu i studzimy do uzyskania temperatury podobnej do temperatury
masła. Miękki tłuszcz ucieramy dodając stopniowo po łyżce budyniu. Krem
wykładamy na pierwszą warstwę herbatników i natychmiast przykrywamy kolejną-
tym razem z ciemnych, kakaowych herbatników.
Krem krówkowy miksujemy do uzyskania
jednolitej, płynnej konsystencji i przelewamy na ciasto. Wyrównujemy i ponownie
układamy herbatniki jasne.
Krem śmietanowy:
Wszystkie składniki
miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Wykładamy na
herbatniki i obficie posypujemy zmielonymi ciemnymi herbatnikami lub posypujemy
kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.