Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 21 czerwca 2020

Ciasto bez pieczenia na wzór 3 bita

Po całym dniu naszło mnie jeszcze na upieczenie ciasta. Właśnie czekam aż piekarnik zasygnalizuje koniec, by wyciągnąć kruche ciasto z truskawkami z piekarnika, ale Wam jeśli nie macie owoców, podrzucam przepis na deser, który nie wymaga pieczenia, owoców i wymyślnych składników. Słodkie, smaczne i znikające z patery w błyskawicznym tempie- ciasto na wzór 3 bita, którego tak uwielbiacie. Sprawdźcie koniecznie i dajcie znać czy przypadł Wam do gustu!


Składniki na blaszkę 24x36cm

Krem budyniowy:
½ l mleka 2%
150g cukru kryształu
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g miękkiego masła min.82%

Krem śmietanowy:
400ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
100g cukru pudru

Ponadto:
Jedno większe opakowanie herbatników maślanych (ok 50 sztuk)
Jedno mniejsze opakowanie herbatników kakaowych ciemnych (ok 25 sztuk)
1 puszka masy krówkowej

Sposób przygotowania

Puszkę z masą krówkową wkładamy do gorącej wody. Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą i układamy pierwszą warstwę maślanych herbatników.

Krem budyniowy:
¾ mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka z obiema mąkami. Wlewamy na gotujące mleko i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą tuż przy powierzchni budyniu i studzimy do uzyskania temperatury podobnej do temperatury masła. Miękki tłuszcz ucieramy dodając stopniowo po łyżce budyniu. Krem wykładamy na pierwszą warstwę herbatników i natychmiast przykrywamy kolejną- tym razem z ciemnych, kakaowych herbatników.

Krem krówkowy miksujemy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji i przelewamy na ciasto. Wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki jasne.

Krem śmietanowy:
Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Wykładamy na herbatniki i obficie posypujemy zmielonymi ciemnymi herbatnikami lub posypujemy kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.