Składniki na dwie porcje:
300g dowolnego makaronu (u mnie włoski Orecchiette)
3 łyżki oliwy czosnkowej
Pół pęczka zielonych szparag
50g świeżego szpinaku
1 słoiczek Pesto Genoveso marki Ponti
Szczypta soli (można pominąć)
Parmezan
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg
wskazówek podanych na opakowaniu.
Szparagi myjemy,
odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak pozostawiamy
w listkach lub drobniej siekamy. Oliwę rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy
szparagi i podpiekamy przez kilka minut. Dodajemy szpinak, a jak całkowicie
zmięknie dodajemy pesto. Mieszamy i doprawiamy do smaku (ja nie widziałam
takiej potrzeby, więc nie doprawiałam nawet solą). Do sosu dodajemy makaron i
dokładnie mieszamy. Podajemy posypane płatkami parmezanu. Smacznego!
Ja również makarony mogłabym jeść codziennie :) Pyszne to Twoje danie :)
OdpowiedzUsuń