Beza:
6 białek
300g drobnego cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki soku z cytryny
Lemon curd:
4 żółtka (ok 80g)
150g cukru
70ml soku z cytryn
Szczypta soli
55g masła
Krem:
200g śmietany 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Owoce (truskawki), mięta, cukier puder do
dekoracji
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na wolnych obrotach,
dodajemy szczyptę soli gdy się spienią. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy po
1 łyżce drobnego cukru, zwiększamy obroty i miksujemy po ok 1 minucie po każdym
jego dodaniu. Mi zajęło to jakieś 17 minut. Na końcu, gdy między dwoma palcami
nie wyczujemy w bezie cukru, dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Mieszamy
do połączenia.
Na arkuszu papieru do pieczenia
odrysowujemy okrąg o śr. 24 cm, odwracamy
i nakładamy bezę. Formujemy łyżką, zawijając brzegi do góry i
wygładzając całość. Bezę od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150ºC (termoobieg
bez grzania góra-dół) i zmniejszamy temperaturę do 100-110º, pozostawiając bezę
nadal w pozycji termoobiegu na ok 3 godziny. Upieczonej bezy nie wyciągamy od
razu z piekarnika tylko pozostawiamy ją w lekko uchylonym na minimum kilka
godzin.
Lemon curd:
Żółtka mieszamy z cukrem, aż się całkowicie
rozpuści- najlepiej w większej metalowej misce. Dodajemy sok z cytryny i
szczyptę soli. Mieszamy i przekładamy nad zagotowany wcześniej garnek z
wrzątkiem. Zmniejszamy ogień do minimum i cały czas mieszając czekamy k 15 minut
aż krem zacznie gęstnieć. Wyłączamy palnik i stopniowo „wkręcamy” masło. Gotowy
krem przykrywamy folią spożywczą tak, by przylegała do jego powierzchni (jeśli
chcemy go użyć tego samego dnia) lub przekładamy do słoiczka i jak przestygnie
wstawiamy do lodówki.
Krem:
Śmietanę, mascarpone i cukier puder
przekładamy do misy i ubijamy na gęsty krem. Do gotowego dodajemy mniejszą
połowę lemon curdu, mieszamy. Wykładamy połowę na bezę, polewamy resztą kremu
cytrynowego, uprzednio dobrze rozmieszanego i dekorujemy pozostałą masą z
mascarpone i śmietanki. Układamy cząstki owoców, listki mięty i posypujemy
cukrem pudrem.
Zarówno bezę jak i lemon
curd możemy przygotować odpowiednio wcześniej, jednak z kremem i dekoracją
poczekajcie na ostatnią chwilę ;) Najlepiej przygotować ją na ok 2 godziny
przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.