Dla mnie ciasta mogą, choć nie muszą być
przesadnie słodkie. Odmiennego zdania jest mój Małżonek, który choć za
słodkościami nie przepada, takim ciastem z kajmakiem nie pogardzi.
I wcale nie
musi być na biszkopcie, możecie zamiast niego ułożyć herbatniki :)
Biszkopt:
4 jajka²/₃ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Krem kajmakowy:
400g śmietany 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki gotowej masy kajmakowej z puszki
Krem śmietankowy:
400g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
100ml wody
Dodatkowo:
1 duże opakowanie herbatników maślanych (ok 400g)
Pozostała masa kajmakowa
4 banany
Kakao do oprószenia ciasta
Poncz:
120ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie, już nie mikserem, a drewnianą łyżką dokładnie łączymy. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok 20 minut. Studzimy.
Krem kajmakowy:
Śmietanę ubijamy z mascarpone, a następnie
dodajemy masę kajmakową. Cieniutką warstwę kremu nakładamy na biszkopt (możemy
go wcześniej naponczować” układamy plastry banana posmarowane sokiem z cytryny
i wykładamy resztę kremu. Na krem wykładamy pierwszą warstwę herbatników, resztę masy kajmakowej z puszki i ponownie warstwę herbatników.
Krem śmietankowy:
Żelatynę zalewamy zimną
wodą, odstawiamy by spęczniała, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy
odrobinę do płynnej żelatyny, a następnie wlewamy z powrotem do miski i
dokładnie ubijamy. Wykładamy na wierzch ciasta, oprószamy kakao i chowamy do
lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.