Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 20 lutego 2016

Ciasto serowo- orzechowe

Po świętach- jak już pisałam- zostało mi do dodania kilka przepisów na ciasta, które piekła Mama ;)
Ten torcik jest jednym z nich, a posmakuje na pewno każdemu, kto w ciastach lubi serową wkładkę. Do tego delikatny krem śmietanowy i filiżanka kawy. Częstujcie się ;)


Składniki:

Na blaszkę 24x36cm
Placek orzechowy:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
100g orzechów włoskich mielonych
1/2 szklanki roztopionej margaryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:
600g białego sera
5 jajek
1,5 szklanki cukru kryształu
2 budynie śmietankowe
100g rodzynek

Krem:
250g margaryny (np Kasia, Palma)
100g cukru pudru
1 szklanka kwaśnej 18% śmietany

Polewa:
1 mleczna czekolada
50ml mleka
50g orzechów włoskich mielonych


Sposób przygotowania:

1. Placek orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Do piany dodawać naprzemiennie żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać ciasto na wyłożoną papierem formę i piec jak biszkopt- do suchego patyczka w 180st C ok 25-30minut. Zimny przekroić na dwa blaty.
2. Sernik: Żółtka utrzeć z cukrem kryształem, dodać podwójnie zmielony biały ser, budynie śmietankowe i rodzynki. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok godzinę w temp. 170st C. Studzić najlepiej w formie, wyciągnąć całkowicie zimny. 
3. Krem: Margarynę (można też oczywiście użyć masła) ucierać z cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę.
4. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu śmietanowego- sernik- pozostały krem śmietanowy- placek orzechowy- polewa. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z podaną ilością mleka i smarujemy wierzch placka cienką warstwą. Posypujemy startymi mielonymi orzechami włoskimi.


14 komentarzy:

  1. bardzo fajny; zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ pysznie wygląda, doskonałe do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może i pysznie wygląda ale skopiować nie możne - to paranoja- lepiej schować te przepisy do szuflady a nie udostępniać na facebooku bo kradzione to na pewno się nie uda a można się też udławić

      Usuń
    2. Anonimie zamiast jadzić tutaj ile wlezie proponuję poświęcić ten czas na dokształcenie się w dziedzinie informatyki. Nie dość że pod każdym przepisem jest ikona drukarki dzięki czemu bez problemu i szybko można wydrukować dany przepis, to jeszcze jest coś takiego jak ctrl c i ctrl v. Ale nie, lepiej ponarzekać, święta idą, każdy narzeka :D Czemu mam być gorszy/a ?!

      Usuń
  3. Witam. Ser biały to taki zwykły w kostce i zmielić, czy może być z wiaderka? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ser biały jak najbardziej w kostkach (półtłusty) i zmielony w domu. Te z wiaderka polecam jedynie do serników na zimno.

      Usuń
  4. ciasto zrobione rodzince smakowało i mam zamówienia żeby upiec je na imieniny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie komentarze! Izo a możesz podesłać zdjęcie na maila rzelkazag@poczta.fm lub kuchniawczekoladzie@poczta.fm ? Byłabym wdzięczna!

      Usuń
  5. A wymiar blaszki mogę poprosić. Bo ja mam 24x34

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blaszki są podane: 24x36cm, a rodzynki to tak naprawdę sprawa indywidualna, można nie dodawać ☺️

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.