Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 8 sierpnia 2020

Kruche ciasto z borówkami

Zapraszam Was dziś na pyszne, słodko-kwasne ciasto z borówką amerykańską, którą zamiast partiami pomrozić sobie na zimę, ja władowałam do placka. Stwierdziłam, że może jeszcze gdzieś mi się uda kupić i schować do zamrażarki, a póki co cieszymy się swoimi i jemy, jemy, jemy... Wyjątkowo jej dużo! Tfu, tfu... żeby nie zapeszyć :D 
W tym cieście jest jej aż kg, ale spokojnie możecie zmniejszyć do 750g, będzie co najwyżej ciut niższe ;)


Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24cm

300g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy mały
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 pełna łyżka śmietany 36%
100g cukru pudru
140g zimnego masła

Ponadto:
1 kg borówki amerykańskiej
50g cukru kryształu
1 kisiel „Słodka chwila” o smaku owoców leśnych
2 małe łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Możemy to zrobić także przy pomocy robota planetarnego. Dzielimy na dwie części, przy czym pierwsza powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200ºC (góra-dół). Pieczemy schłodzony spód przez 10 minut. Wyciągamy, a temperaturę zmniejszamy do 180ºC.
Umyte i osuszone owoce łączymy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz proszkiem kisielowym. Wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Przykrywamy pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut. Całkowicie przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. czy wisnie będą dobre zamiast borówek?

    OdpowiedzUsuń
  2. 500 g cukru????? To chyba pomyłka !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście! Wdarła się literówka 🙈 Ma być 50g cukru, przepraszam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ślicznie - jak wygląda kwestia diety? Czy można to przekuć w dietetyczne jedzenie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, jednak w kwestii diety nie pomogę Ciasto ma w sobie sporo kalorii, a zmieniając cokolwiek zmieni się też smak

    OdpowiedzUsuń
  6. A dlaczego nie ma w przepisie napisane, że borówki przed wymieszaniem z mąką, kisielem i cukrem trzeba pognieść????

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm... Może dlatego, że ja ich nie gniotłam? Zresztą pi co miałabym to robić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Do ciasta ubijam pianę z białek i cukru,którą wykładam na borówki przed posypką.Wychodzi obłędnie i dobrze się komponuje z ciastem

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czy mogę użyć mrożonych borowek ? za odpowiedź dziękuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze ciasto kruche jakie ostatnio robiłam. Zapisze je w swoim zeszycie ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsze kruche jakie robiłam. Wszyscy byli zachwyceni ciastem. Będę próbować innych Twoich przepisów

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto pychota. Następne spróbuje z wiśniami

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.