Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 13 kwietnia 2021

Kostka czekoladowo orzechowa na waflu

Dzień Czekolady był wczoraj, ale oczywiście się zagapiłam i przepisu nie dodałam. Zabrakło mi dnia ;) Dlatego dziś nadrabiam i zapraszam Was na ciacho kombinowane, które wymyśliłam na święta wielkanocne. Znajdziecie tu trochę orzechów, trochę kakao i czekolady, a pomiędzy kawałki ptasiego mleczka. Nic skomplikowanego, trudnego, a całkiem przyjemne w smaku. 

Składniki na formę o wymiarach 22x40cm

Biszkopt:  
4 jajka   
½ szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki
1½ łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
wafel 

Beza orzechowa:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
250g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
wafel

Krem:
2½ tabliczki białej czekolady
300g śmietany 36%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 opakowanie ptasiego mleczka w ulubionym smaku 

Polewa:
50g masła
25g ciemnego kakao
60g cukru pudru
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania 

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany z jajek i delikatnie, ale dokładnie łączymy przy pomocy szpatułki. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy cienki pasek w jedną i drugą stronę, by było za co złapać ciasto przy wyciąganiu z foremki). a następnie układamy płat wafla, docinając do wymiarów formy. Przelewamy biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy ok 25 minut. Studzimy.

Beza orzechowa:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, a następnie mąkę, bułkę tartą i posiekane orzechy. Formę (dokładnie taką jaką użyliśmy do pieczenia biszkoptu) wykładamy papierem do pieczenia oraz waflem. Wykładamy bezę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, po 10 minutach skręcamy do 150ºC, a po kolejnych 20 minutach do 120ºC i suszymy przez około 30 minut.

Krem:
Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do ciepłej dodajemy drobno posiekane białe czekolady. Pozostawiamy na około 2 minuty, po czym energicznie mieszamy by całość idealnie się połączyła. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wystudzenia, a następnie na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Schłodzony krem łączymy z mascarpone i cukrem pudrem.

Każdą kostkę ptasiego mleczka (u mnie czekoladowe) kroimy po długości na pół.

Polewa:
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło uważając by się nie przypaliło. Dodajemy przesiany z kakao cukier puder oraz mleko. Mieszamy do połączenia, ale nie gotujemy. Gorącą rozprowadzamy po wierzchu ciasta (waflu). Odstawiamy do zastygnięcia. 

Przełożenie:
Biszkopt kakaowy (waflem do dołu)- połowa kremu- ułożone w niewielkich odstępach ptasie mleczko- reszta kremu- beza orzechowa (waflem do góry)- polewa.
 


3 komentarze:

  1. Super ciacho! Mam pytanko, ten wafel na spodzie ma jakieś zadanie specjalne czy można go pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ten na spodzie można pominąć i piec biszkopt bez, ale na górze warto żeby był. Beza będzie stabilniejsza i będzie ją można bez problemu przenieść 😉 Ja dałam pod biszkopt, bo chciałam by było bardziej symetrycznie🤣

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.