Ten pomysł jest tak prosty, że sama trochę się śmieje z siebie, czemu tak późno na to wpadłam. Zwykłe ciasto drożdżowe, odrobina sosu, duża ilość sera i biała kiełbasa, która odgrywa tutaj zasadniczą rolę. Pomyślałam, że takie ślimaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do żurku, więc swoje przemyślenia zamieniłam w czyn i tym sposobem mogę śmiało powiedzieć, że warto było! Puchate, delikatne, mocno serowe, z delikatną nutą chrzanu. Idealne na ciepło, ale i zimne są bardzo smaczne i wcale nie potrzeba nam żurku by je zjeść do końca.... Choć bez wątpienia stanowią jego dopełnienie!
Ciasto:
350g mąki
20g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Ponadto:
3 białe kiełbaski
100g sera gouda
100g sera wędzonego
2 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu tartego
1 pęczek szczypiorku
jajko do posmarowania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do temp. max. 35ºC, rozpuszczamy w nim cukier oraz drożdże. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz spienione mleko z drożdżami. Wyrabiamy hakiem na gładkie ciasto. Przekładamy do czystego naczynia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 25x35cm. Smarujemy majonezem wymieszanym z chrzanem i obficie posypujemy drobno startymi serami, a następnie posiekanym szczypiorkiem. Wzdłuż dłuższego boku, tuż przy krawędzi układamy 3 kiełbaski koło siebie. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie dzielimy na 16 kawałków. Delikatnie przekładamy na dużą blaszkę piekarnika wyłożoną papierem (należy zachować odstęp, ale zbytnio się nie przejmować, bo nawet jeśli podczas pieczenia się zrosną, to później bez problemu je rozdzielimy). Każdą pizzerinkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy do zrumienienia- ok 30 minut. Podajemy na ciepło, np. jako dodatek do wielkanocnego żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.