Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 17 kwietnia 2021

Miruna w sosie szpinakowym, z kruszonką

Ryb jemy bardzo mało i choć wiem, że nie ma się czym chwalić, to prawda jest taka, że dobra ryba kosztuje więcej niż kurczak, wieprzowina itd. Jak mam kupić te wszystkie pangi itp to wolę nie jeść. Wybór zazwyczaj pada na mirunę bez skóry, bo nie dość że naprawdę smaczna, to jeszcze nie ma ości, a przy dzieciach jest to bardzo wygodne rozwiązanie kiedy nie muszę siedzieć i sama ich wybierać. Zamarzyło mi się jednak podać rybę inaczej niż zwykle i powiem nieskromnie, że nawet mi się to udało, bo pomysł z makaronem i kruszonką mi jak najbardziej smakował. 

Składniki dla 3-4 osób:

1 bardzo duża miruna bez skóry lub 2 mniejsze
200g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
250ml śmietanki 30%
100g startego sera mozzarella
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka:
2 łyżki bułki tartej
duża garść orzechów włoskich
2 małe ząbki czosnku
1 duża łyżka tartego parmezanu
1 duża łyżka masła

Dodatkowo ok 250g pełnoziarnistego makaronu spaghetti 

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy, osuszamy i nacieramy delikatnie solą i pieprzem, skrapiamy cytryną. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kawałki miruny, jeden obok drugiego.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżeczkę masła i przepłukany, osuszony szpinak. Gdy zmięknie dolewamy śmietankę, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i drobno starty ser mozzarella. Mieszamy do połączenia składników i przekładamy do naczynia żaroodpornego starając się, by szpinak dobrze pokrył kawałki ryby.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła. Dosypujemy bułkę tartą, parmezan i drobniutko posiekane orzechy włoskie. Ugniatamy do połączenia składników (ja zrobiłam to w mini siekaczu, takim dołączonym do blendera). Posypujemy po wierzchu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (góra-dół) na ok 25 minut (do zrumienienia wierzchu).
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Po upieczeniu ryby, łączymy go delikatnie z sosem, tak by nie uszkodzić kawałków mięsa. Posypujemy natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.