Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta ze szpinakiem. A skoro zbliżają się święta, to postawiłam na babkę z tym zdrowym, zielonym dodatkiem :)
Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą.
No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną metalową, a nie taką zwykłą, z jasnego metalu, jak ja... Ale pomogłam sobie cienkim nożem i tylko z jednej strony troszkę mi się ukruszyła. W smaku jest pyszna i bardzo wilgotna, a takie lubię najbardziej :)
Składniki:
Na metalową formę z kominem o śr. ok 25cm
150g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1/2 cytryny
300ml oleju rzepakowego
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 biała czekolada
50ml słodkiej śmietanki 30%
30g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
1. Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny.
2. Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia.
3. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180st C- do suchego patyczka. Gotową babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypujemy migdałami.
Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpiankowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie.
Ok 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło.
Do prezentacji babki użyłam drewnianej łopatki, którą możecie zobaczyć i nabyć w internetowym sklepie Graciarnia- Graty i szpeje lub zamówić poprzez fp Graciarni kontaktując się bezpośrednio z Panem Grzegorzem. Serdecznie polecam!
Wszystko było pięknie, do czasu wyciągnięcia jej z formy, którą posmarowałam tylko tłuszczem, dlatego Wam od razu radzę, by prócz tłuszczu wysypać formę bułką tartą.
No- chyba że posiadacie sylikonową lub naprawdę konkretną metalową, a nie taką zwykłą, z jasnego metalu, jak ja... Ale pomogłam sobie cienkim nożem i tylko z jednej strony troszkę mi się ukruszyła. W smaku jest pyszna i bardzo wilgotna, a takie lubię najbardziej :)
Składniki:
Na metalową formę z kominem o śr. ok 25cm
150g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
3 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1/2 cytryny
300ml oleju rzepakowego
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 biała czekolada
50ml słodkiej śmietanki 30%
30g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
1. Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny.
2. Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia.
3. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelewamy ciasto. Pieczemy godzinę w 180st C- do suchego patyczka. Gotową babkę polewamy czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypujemy migdałami.
Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpiankowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie.
Ok 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło.
Do prezentacji babki użyłam drewnianej łopatki, którą możecie zobaczyć i nabyć w internetowym sklepie Graciarnia- Graty i szpeje lub zamówić poprzez fp Graciarni kontaktując się bezpośrednio z Panem Grzegorzem. Serdecznie polecam!
Pięknie wygląda :) A ta biała czekolada na wierzchu, to jak wisienka na torcie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu!
UsuńCzaderska! I ten kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Monico :)
UsuńAsiu, szpinak blenderem rozdrobnić? I drugie pytanie, pieczesz babki z termoobiegiem i grzałka góra-dół czy tylko góra-dół?
OdpowiedzUsuńTak szpinak rozdrabniamy blenderem razem z olejem, możemy użyć także blendera kielichowego. Piekłam tylko na ustawieniu góra-dół 😉
UsuńForme wysmaruj masłem posyp bułką tartą i 30 minut do lodówki babka sama wyjdzie i nie kruszy sie polecam sprawdzone
OdpowiedzUsuńForme wysmaruj masłem posyp bułką tartą i 30 minut do lodówki babka sama wyjdzie i nie kruszy sie polecam sprawdzone
OdpowiedzUsuńCo to znaczy do suchego patyczka?? Można by było przynajmniej określić ile mniej więcej czasu.. albo ile zajęło to autorowi.
OdpowiedzUsuńMiałam nie odpowiadać na ten komentarz, ale sumienie mi nie pozwala. Przytoczę tylko fragment przepisu... "Pieczemy godzinę w 180st C- do suchego patyczka."...
Usuń