Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 12 stycznia 2019

Sernik "Zielone jabłuszko"

Dni upływają szalenie szybko i jakby nie patrzeć lada moment połowa stycznia. Tyle co witaliśmy Nowy Rok, a tu już prawie wiosna depcze nam po piętach. Przynajmniej u mnie, na blogu, bo ogólnie rzecz biorąc, zima trwa na całego, jest mroźno i nawet siedząc teraz przy komputerze dogrzewam się dodatkowo gorącym (no już nie tak bardzo 😋) termoforem. Jestem okropnym zmarzluchem i choć zimę lubię, zwłaszcza za ten błyszczący niczym miliardem diamentów śnieg, to z utęsknieniem wyczekuję soczystej, zielonej trawy i słońca, które ogrzeje mnie na tyle, bym nie musiała zakładać na siebie tych wszystkich warstW wychodząc na pole.
Skupmy się i chociaż oczami wyobraźni poczujmy powiew wiosny. Mam dla Was pyszny serniczek w wykonaniu mojej Mamy. Ciasto jest znane, ale pewnie jeszcze spora część z Was nigdy go nie próbowała, nie wspominając o pieczeniu. A to nic trudnego! Przekonajcie się sami :)


 
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm
 
Sernik:
1,25 kg sera białego
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
½ szklanki drobnego cukru kryształu
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

Krem:
300g masła w temperaturze pokojowej
½ szklanki adwokata- również w temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru pudru

Galaretka jabłkowa:
1 duży słoik prażonych jabłek
3 galaretki agrestowe
400ml wody

Krem śmietankowy:
500ml śmietany 30%
1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
6 łyżeczek żelatyny
½ szklanki wody

Dodatkowo:
Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji ciasta lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania

Sernik:
Masło, żółtka, cukier puder oraz z wanilią ubić na puch. Dodać stopniowo ser uprzednio zmielony 2 razy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie utrwalić cukrem kryształem, pamiętając o tym, by dodawać go partiami, a nie całość na raz. Połączyć obie masy, dodać proszek budyniowy, rodzynki i mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Zbyt długie i intensywne mieszanie napowietrza masę, co skutkuje pękaniem sernika w trakcie pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C na ok 40 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej całą noc. Nigdy nie wyciągamy gorącego z piekarnika!
 
Krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości- minimum 5 minut. Powoli dodajemy adwokat. Masę wykładamy równomiernie na całym serniku i wkładamy do lodówki przynajmniej na 20 minut.

Galaretka jabłkowa:
Wszystkie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do jabłek- możemy to zrobić odpowiednio wcześniej i skrócić czas przygotowania ciasta. Gęstniejącą masę wykładamy na lekko schłodzony krem i ponownie wstawiamy do lodówki.

Zabieramy się za ostatni krem- śmietankowy:
Żelatynę zalewamy zimna wodą i pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. W osobnym kubku umieszczamy gorącą wodę, wstawiamy szklankę z napęczniałą żelatyną i mieszamy do jej rozpuszczenia i uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.
Śmietanę ubijamy, następnie utrwalamy cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Można również cukier zamienić na ziarenka zebrane z przeciętej na pół laski wanilii. Powoli wlewamy płynną lecz nie gorącą (!) żelatynę. Krem od razu przekładamy na galaretkę jabłkową. Wyrównujemy i pokrywamy cieniutką warstwą tartej czekolady lub wiórek kokosowych.


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.