Zapomniałam, że w zanadrzu czekają jeszcze ptasie gniazda na publikację :) Całe szczęście, że się je szybko i łatwo przygotowuje, to może zrobicie je jako "nieplanowaną" słodką przegryzkę :)
A zamiast kolorowych marcepanowych jajeczek, śmiało możecie użyć zwykłych czekoladowych.
Składniki:
Na 6 gniazd:
ok 100g delikatnych paluszków (użyłam Juniorków dla dzieci)
100g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
100g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
100ml słodkiej 30% śmietanki
50g pistacji
ok 80g marcepanu
barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
2. Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
3. Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach.
A zamiast kolorowych marcepanowych jajeczek, śmiało możecie użyć zwykłych czekoladowych.
Składniki:
Na 6 gniazd:
ok 100g delikatnych paluszków (użyłam Juniorków dla dzieci)
100g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
100g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
100ml słodkiej 30% śmietanki
50g pistacji
ok 80g marcepanu
barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony
Sposób przygotowania:
1. W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
2. Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
3. Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach.
Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuń