Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 11 marca 2016

Popcornowe baranki

Sami przyznajcie, że takie słodkie baranki będą kapitalną ozdobą wielkanocnego stołu :) 
A ile radości będą miały dzieci, jeśli to z nimi zechcecie je przygotować...
Troszkę zabawy nikomu nie zaszkodzi w tym świątecznym wirze prac, więc może skusicie się na ich przygotowanie?


Składniki:

Na 8 sztuk:
Muffinki
2 małe jajka
100ml mleka
100g cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g mąki pszennej
30g kakao
50g masła
8 cukierków "Krówek"

Dodatkowo:
ok 50g marcepanu
2 łyżki kakao
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki mleka
ok 50g popcornu


Sposób przygotowania:

1. Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło łączymy ze sobą za pomocą ubijaczki- miotełki. Powoli dodajemy do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodajemy posiekane cukierki krówki. Masę przelewamy do papilotek (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut.
2. W trakcie pieczenia masę marcepanową łączymy z kakaem. Pozostawiamy tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Formujemy łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką robimy noski i buzie. Wstawiamy do lodówki.


 3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki, a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy.

Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi :)


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)