Sami przyznajcie, że takie słodkie baranki będą kapitalną ozdobą wielkanocnego stołu :)
A ile radości będą miały dzieci, jeśli to z nimi zechcecie je przygotować...
Troszkę zabawy nikomu nie zaszkodzi w tym świątecznym wirze prac, więc może skusicie się na ich przygotowanie?
Składniki:
Na 8 sztuk:
Muffinki
2 małe jajka
100ml mleka
100g cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g mąki pszennej
30g kakao
50g masła
8 cukierków "Krówek"
Dodatkowo:
ok 50g marcepanu
2 łyżki kakao
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki mleka
ok 50g popcornu
Sposób przygotowania:
1. Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło łączymy ze sobą za pomocą ubijaczki- miotełki. Powoli dodajemy do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodajemy posiekane cukierki krówki. Masę przelewamy do papilotek (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut.
2. W trakcie pieczenia masę marcepanową łączymy z kakaem. Pozostawiamy tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Formujemy łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką robimy noski i buzie. Wstawiamy do lodówki.
3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki, a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy.
Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi :)
A ile radości będą miały dzieci, jeśli to z nimi zechcecie je przygotować...
Troszkę zabawy nikomu nie zaszkodzi w tym świątecznym wirze prac, więc może skusicie się na ich przygotowanie?
Składniki:
Na 8 sztuk:
Muffinki
2 małe jajka
100ml mleka
100g cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g mąki pszennej
30g kakao
50g masła
8 cukierków "Krówek"
Dodatkowo:
ok 50g marcepanu
2 łyżki kakao
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki mleka
ok 50g popcornu
Sposób przygotowania:
1. Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło łączymy ze sobą za pomocą ubijaczki- miotełki. Powoli dodajemy do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodajemy posiekane cukierki krówki. Masę przelewamy do papilotek (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało mi by były wyższe). Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 20 minut.
2. W trakcie pieczenia masę marcepanową łączymy z kakaem. Pozostawiamy tylko mały kawałek jasnego, który posłuży za źrenice. Formujemy łebki, uszy oraz oczka. Wykałaczką robimy noski i buzie. Wstawiamy do lodówki.
3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki, a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy.
Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi :)
Wyglądają super, bardzo efektowne :)
OdpowiedzUsuń