Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 24 września 2015

Sałatka z buraków i papryki

Kochani przepraszam, że tak Was trochę zaniedbuję, ale dopadło mnie jakieś choróbsko, przyssało się do mnie i do Olka i puścić nie chce. Kilka przepisów czeka na napisanie, ale nie wiem kiedy znajdę ciut sił, by je Wam przekazać. W gotowaniu przestój, bo na nic nie mam ochoty i robię tylko tyle, co muszę. A jak nie to karmi mnie Teściowa :)

Zapraszam Was dziś za to na sałatkę, którą robiłam już chyba z 2 tygodnie temu. W końcu doczekała się zdjęć i przepisu :)



Składniki:

Na ok 13 litrów sałatki:

10kg buraków ćwikłowych
12 cebul (ok 1,30kg)
21 czerwonych papryk (ok 4kg)
2 papryczki chili

Zalewa:
0,75l octu
3 szklanki cukru
3 łyżeczki soli
ok 12 sztuk ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Buraki umyć i przełożyć do dużego garnka. Gotować, by były na tyle miękkie, żeby bez problemu wbić widelec. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na małej tarce dołączonej do maszynki do mielenia. Odstawić.
Paprykę obrać, umyć i z obraną cebulę zetrzeć na tej samej tarce.


 2. Składniki na zalewę zagotować, następnie wrzucić do niej paprykę z cebulą i gotować ok 10minut. Wlać do buraków, dokładnie wymieszać i przekładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.


 Zamiast zwykłej papryki można użyć tylko chili. Na 10kg buraków dodajemy jej ok 13-14 sztuk. Sałatka jest wtedy bardziej pikantna.


4 komentarze:

  1. W tym roku jakiś szał na buraczano - paprykową sałatkę do słoików jest :) Ja od swojej teściowej przepis dostałam jakieśdobre 10 lat temu i co roku robię naprawdę duże ilości. Troszeczkę się różni od Twojego Asiu, bo u mnie z olejem. Ale gwarantuję, że to zestawienie warzyw jest niesamowicie pyszne :) Muszę i ja wrzucić przepis...Oj trzeba będzie zejść do piwnicy po słoiki i pstryknąć fotki ( ja zrobiłam już 2 tygodnie temu) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też już chwilę temu robiłam :) Ale tak mi gdzieś schodzi ostatnio ze wszystkim, jeszcze teraz ta choroba i przepisy leżą... A sałatkę jadłam teraz po raz pierwszy :D

      Usuń
  2. Robiłam te buraczki w tym i w tamtym roku, jest to nasz ulubiony dodatek do obiadu, na prawdę są pyszne, polecam ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam i jadłam po raz pierwszy dopiero w tym roku, ale racja- są pyszne!

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.