Kochani przepraszam, że tak Was trochę zaniedbuję, ale dopadło mnie jakieś choróbsko, przyssało się do mnie i do Olka i puścić nie chce. Kilka przepisów czeka na napisanie, ale nie wiem kiedy znajdę ciut sił, by je Wam przekazać. W gotowaniu przestój, bo na nic nie mam ochoty i robię tylko tyle, co muszę. A jak nie to karmi mnie Teściowa :)
Zapraszam Was dziś za to na sałatkę, którą robiłam już chyba z 2 tygodnie temu. W końcu doczekała się zdjęć i przepisu :)
Składniki:
Na ok 13 litrów sałatki:
10kg buraków ćwikłowych
12 cebul (ok 1,30kg)
21 czerwonych papryk (ok 4kg)
2 papryczki chili
Zalewa:
0,75l octu
3 szklanki cukru
3 łyżeczki soli
ok 12 sztuk ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Buraki umyć i przełożyć do dużego garnka. Gotować, by były na tyle miękkie, żeby bez problemu wbić widelec. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na małej tarce dołączonej do maszynki do mielenia. Odstawić.
Paprykę obrać, umyć i z obraną cebulę zetrzeć na tej samej tarce.
2. Składniki na zalewę zagotować, następnie wrzucić do niej paprykę z cebulą i gotować ok 10minut. Wlać do buraków, dokładnie wymieszać i przekładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Zamiast zwykłej papryki można użyć tylko chili. Na 10kg buraków dodajemy jej ok 13-14 sztuk. Sałatka jest wtedy bardziej pikantna.
Zapraszam Was dziś za to na sałatkę, którą robiłam już chyba z 2 tygodnie temu. W końcu doczekała się zdjęć i przepisu :)
Składniki:
Na ok 13 litrów sałatki:
10kg buraków ćwikłowych
12 cebul (ok 1,30kg)
21 czerwonych papryk (ok 4kg)
2 papryczki chili
Zalewa:
0,75l octu
3 szklanki cukru
3 łyżeczki soli
ok 12 sztuk ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Buraki umyć i przełożyć do dużego garnka. Gotować, by były na tyle miękkie, żeby bez problemu wbić widelec. Odcedzić, przestudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na małej tarce dołączonej do maszynki do mielenia. Odstawić.
Paprykę obrać, umyć i z obraną cebulę zetrzeć na tej samej tarce.
2. Składniki na zalewę zagotować, następnie wrzucić do niej paprykę z cebulą i gotować ok 10minut. Wlać do buraków, dokładnie wymieszać i przekładać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy ok 15 minut, po czym odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Zamiast zwykłej papryki można użyć tylko chili. Na 10kg buraków dodajemy jej ok 13-14 sztuk. Sałatka jest wtedy bardziej pikantna.
W tym roku jakiś szał na buraczano - paprykową sałatkę do słoików jest :) Ja od swojej teściowej przepis dostałam jakieśdobre 10 lat temu i co roku robię naprawdę duże ilości. Troszeczkę się różni od Twojego Asiu, bo u mnie z olejem. Ale gwarantuję, że to zestawienie warzyw jest niesamowicie pyszne :) Muszę i ja wrzucić przepis...Oj trzeba będzie zejść do piwnicy po słoiki i pstryknąć fotki ( ja zrobiłam już 2 tygodnie temu) .
OdpowiedzUsuńNo ja też już chwilę temu robiłam :) Ale tak mi gdzieś schodzi ostatnio ze wszystkim, jeszcze teraz ta choroba i przepisy leżą... A sałatkę jadłam teraz po raz pierwszy :D
UsuńRobiłam te buraczki w tym i w tamtym roku, jest to nasz ulubiony dodatek do obiadu, na prawdę są pyszne, polecam ;).
OdpowiedzUsuńJa robiłam i jadłam po raz pierwszy dopiero w tym roku, ale racja- są pyszne!
Usuń