Jeśli ktoś lubi naleśniki, to na pewno nie raz jadł je z serem na słodko, lekko przypieczone. Proponuję do tego zestawu dołączyć jeszcze owoce- w moim przypadku czernice. Mała zmiana, a daje nam zupełnie inny smak. Polecam skosztować, jeśli na krzaczkach macie jeszcze troszkę jeżyn :)
Składniki:
Na 10 naleśników:
250ml mleka
2 jajka
1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej
1/2 łyżeczki soli
150g mąki
olej do smażenia
Farsz:
250g sera białego
1 żółtko
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Sos:
150g czernic
60ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki na delikatny, blady kolor. Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszamy. Gotowym farszem smarujemy każdy naleśnik, składamy go w trójkąt i opiekamy na patelni na złoty kolor. Czernice miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Polewamy naleśniki tuż przed podaniem.
Składniki:
Na 10 naleśników:
250ml mleka
2 jajka
1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej
1/2 łyżeczki soli
150g mąki
olej do smażenia
Farsz:
250g sera białego
1 żółtko
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Sos:
150g czernic
60ml słodkiej śmietanki
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki na delikatny, blady kolor. Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszamy. Gotowym farszem smarujemy każdy naleśnik, składamy go w trójkąt i opiekamy na patelni na złoty kolor. Czernice miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem. Polewamy naleśniki tuż przed podaniem.
Pierwszy raz słyszę żeby na jeżyny mówić czernice.....moja mama mówi dziady :D
OdpowiedzUsuńPyszny deser!
Dawno mnie u Ciebie nie było a tu tyle smakowitości :) Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuń