Dziś propozycja na wykorzystanie warzyw :)
Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być usmażone wieczorem, by nazajutrz je tylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia?
Składniki:
Na 10 naleśników:
Ciasto:
250ml mleka 3.2%
200g mąki pszennej (ok 1 szklanka)
2 jajka
70ml oleju rzepakowego (1/4 szklanki)
125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki)
szczypta soli
Nadzienie:
30 dkg żółtej fasolki szparagowej
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 cebula
10 pieczarek
2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy)
20 dkg sera żółtego w kawałku
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C.
Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem.
Prosta, w miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być usmażone wieczorem, by nazajutrz je tylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia?
Składniki:
Na 10 naleśników:
Ciasto:
250ml mleka 3.2%
200g mąki pszennej (ok 1 szklanka)
2 jajka
70ml oleju rzepakowego (1/4 szklanki)
125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki)
szczypta soli
Nadzienie:
30 dkg żółtej fasolki szparagowej
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 cebula
10 pieczarek
2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy)
20 dkg sera żółtego w kawałku
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C.
Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem.
Ciekawy przepis :) Lubię eksperymentować z naleśnikami :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na Twoje zdanie już po wypróbowaniu :)
UsuńTe naleśniki to już widzę taki full wypas ;) Ja robię przepyszne, ale równie smaczne - ze szpinakiem: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nale%C5%9Bniki-ze-szpinakiem-zdrowe-i-dietetyczne (ciasto szpinakowe plus farsz szpinakowy) Jakichkolwiek jednak naleśników nie zrobicie to życzę: Smacznego :)
OdpowiedzUsuń