Lubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D
Na pierwszy rzut poszedł krem. Jeśli mam być szczera, to gdyby nie cebula- pewnie by mi nie smakował. Ale z jej dodatkiem był naprawdę pyszny. I do tego te chrupiące grzaneczki, mniam :)
Składniki:
Dla ok 6 osób:
1 bardzo duża marchew
1 mała pietruszka
2 małe ziemniaki
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1,20kg dyni
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 mała cebula czerwona
pieprz i sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
2 łyżki masła
Dodatkowo:
kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
grzanki chlebowe
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.
W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do uzyskania wywaru. Z gotowego wybieramy liście, ziele angielskie oraz pietruszkę i pora.
Cebule oraz czosnek drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Do gotowego wywaru dodajemy upieczoną dynię oraz cebulę z czosnkiem. Wszystko razem miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, dodajemy po 1 łyżce śmietany i posypujemy grzankami chlebowymi.
Na pierwszy rzut poszedł krem. Jeśli mam być szczera, to gdyby nie cebula- pewnie by mi nie smakował. Ale z jej dodatkiem był naprawdę pyszny. I do tego te chrupiące grzaneczki, mniam :)
Składniki:
Dla ok 6 osób:
1 bardzo duża marchew
1 mała pietruszka
2 małe ziemniaki
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1,20kg dyni
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 mała cebula czerwona
pieprz i sól do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
2 łyżki masła
Dodatkowo:
kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
grzanki chlebowe
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, wydrążyć środek i podzielić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać delikatnie ostrą, mieloną papryką. Wstawić do nagrzanego do 180st C. piekarnika na ok 40 minut.
W tym samym czasie obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do uzyskania wywaru. Z gotowego wybieramy liście, ziele angielskie oraz pietruszkę i pora.
Cebule oraz czosnek drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Do gotowego wywaru dodajemy upieczoną dynię oraz cebulę z czosnkiem. Wszystko razem miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, dodajemy po 1 łyżce śmietany i posypujemy grzankami chlebowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.