Może i przygotowanie takiego obiadku zajmuje troszkę czasu, ale przecież nie wszyscy jesteśmy zabiegani i czasem też możemy nad czymś dłużej postać. Zwłaszcza że smak nam to wynagrodzi :) A mięsko jest tak delikatne że rozpływa się w ustach samo, nawet gryźć nie trzeba wiele :P
Składniki:
Dla 4 osób:
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki majonezu
8 pieczarek
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 bakłażan
1 cebula czerwona
ok 20 małych ziemniaczków
sól, pieprz do smaku
czosnek granulowany
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju smakowego czosnek / bazylia
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 patyczki do szaszłyka
Sposób przygotowania:
1. Na patyczki do szaszłyka nadziewamy kolejno obok siebie kawałki zielonej, żółtej papryki oraz plastry pieczarek i bakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości.
Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy na cienkiego dużego kotleta.
2. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną łyżką majonezu. Na jednym boku układamy grillowane warzywa i zwijamy najpierw boki do środka a następnie w rulon.
Mięso zwijamy sznurkiem spożywczym i obtaczamy w mące, a następnie opiekamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi pokrojonymi składnikami i ziemniakami. Polewamy olejem ziołowym i posypujemy granulowanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 170St C piekarnika na ok 1 godzinę.
Składniki:
Dla 4 osób:
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki majonezu
8 pieczarek
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 bakłażan
1 cebula czerwona
ok 20 małych ziemniaczków
sól, pieprz do smaku
czosnek granulowany
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju smakowego czosnek / bazylia
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 patyczki do szaszłyka
Sposób przygotowania:
1. Na patyczki do szaszłyka nadziewamy kolejno obok siebie kawałki zielonej, żółtej papryki oraz plastry pieczarek i bakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości.
Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy na cienkiego dużego kotleta.
2. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, a z jednej smarujemy jedną łyżką majonezu. Na jednym boku układamy grillowane warzywa i zwijamy najpierw boki do środka a następnie w rulon.
Mięso zwijamy sznurkiem spożywczym i obtaczamy w mące, a następnie opiekamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi pokrojonymi składnikami i ziemniakami. Polewamy olejem ziołowym i posypujemy granulowanym czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 170St C piekarnika na ok 1 godzinę.
Ziemniaki wcześniej możemy lekko obgotować,
wtedy czas pieczenia dania skróci się o min. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.