Posypane cukrem pudrem skutecznie osłodzą nam dzień :)
Składniki:
1 szklanka mleka
20g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1½ szklanki mąki
Szczypta cynamonu
Szczypta soli
3-4 jabłka
Olej do smażenia
Cukier puder
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do max. temp. 40⁰C. Dzielimy na pół. Pierwszą część
mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10
minut. W tym czasie do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka,
sól, cynamon, jajko oraz rozczyn. Miksujemy i pozostawiamy na ok 30 minut do
wyrośnięcia.
Jabłka obieramy, kroimy na plastry i usuwamy gniazda nasienne. Zanurzamy
w wyrośniętym cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na
złoty kolor, a lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.