Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 31 marca 2019

Jabłka w cieście drożdżowym

Nie wiem czy znajdzie się tu ktoś, kto nie jadł ich w dzieciństwie. Ja tam lubiłam jak Mama robiła wszelkie placuszki, racuszki i dodawała do tego jeszcze owoce. Nie da się ukryć, że tymi najlepszymi zawsze były jabłka. Obrane, pokrojone na plastry z wydrążonym środkiem, maczane w nie za gęstym cieście i kładzione na rozgrzany olej. Do tej pory uwielbiam, nie ważne czy na ciepło czy na zimno. Zjesz je ze smakiem na śniadanie, obiad, podwieczorek czy deser. Jakby się uparł to nawet na kolację, choć nie da się ukryć, że przed snem mogą być jednak trochę za ciężkie, bo jak to bywa w przypadku takich placuszków- lubią w trakcie smażenia "pić" dużo tłuszczu.
Posypane cukrem pudrem skutecznie osłodzą nam dzień :)



Składniki:

1 szklanka mleka
20g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1½ szklanki mąki
Szczypta cynamonu
Szczypta soli
3-4 jabłka
Olej do smażenia
Cukier puder 

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy do max. temp. 40⁰C. Dzielimy na pół. Pierwszą część mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. W tym czasie do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy resztę mleka, sól, cynamon, jajko oraz rozczyn. Miksujemy i pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy, kroimy na plastry i usuwamy gniazda nasienne. Zanurzamy w wyrośniętym cieście i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor, a lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.