Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 24 listopada 2015

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną

Mielone z kapustą chodziły już za mną od pewnego czasu. Sama nigdy ich nie robiłam, ale gdzieś tam, kiedyś zdarzyło się jeść. Problem polegał na tym, że ani przepisu na nie nie miałam, a i smaku już do końca też nie pamiętałam. 
Zrobiłam więc swoją wersję, do której dodałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną prażoną, którą otrzymałam od firmy Sonko. Jakie wyszły w smaku, musicie zrobić i przekonać się sami :) 
Mi osobiście posmakowały, a kapusta jak i kasza nie była zbyt wyczuwalna. 



Składniki:

Na 14 sztuk:
500g mięsa mielonego z szynki wp.
350g poszatkowanej kapusty białej
100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka margaryny np. Palma
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia

Sos pomidorowy:
1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny)
400ml zimnej wody
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
ew. pieprz do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia kotlecików
natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody. Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem przekładamy na rozgrzany tłuszcz i delikatnie rumienimy. 


 2. Z przygotowanej masy formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Opiekamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 


 3. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Ja- jako że nie miałam gotowego wywaru użyłam kostki rosołowej drobiowej. Do rozpuszczonej dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną sosu- tak by nie było grudek. Przelewamy na gotujący się cały czas sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić do smaku przyprawami. 


 4. Kilka łyżek sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ciasno obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Zapiekamy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 45 minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki.


 Kotlety można przygotować sobie dzień wcześniej, a przed podaniem zapiec z sosem w piekarniku. 

http://sonko.pl/


3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.