Ciasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę.
Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki.
Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają.
Składniki:
Na formę 24x24cm:
16 herbatników maślanych
500g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
3 banany
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
10 herbatników kakaowych
1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym
(Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl)
50g płatków białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno). Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz rozdrobnionymi bananami. Krem dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy pokruszone herbatniki kakaowe i po wymieszaniu wykładamy (dokładnie do boków formy) na warstwę herbatników.
2. Zieloną galaretkę wylewamy na masę bananową, układamy ciasteczka z nadzieniem cytrynowym i wstawiamy do lodówki. Na stężałą galaretkę agrestową wylewamy pomarańczową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok 25 minut. Gdy galaretka się zetnie wykładamy na nią drugą część masy bananowej i posypujemy płatkami czekolady. Chłodzimy całość najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Zamiast ciasteczek z nadzieniem cytrynowo-waniliowym można użyć delicji w ulubionym smaku.
Drewniana łyżeczka wystrugana i podarowana przez firmę Graciarnia. Podobne możecie zobaczyć i zamówić właśnie TUTAJ :)
Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki.
Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają.
Składniki:
Na formę 24x24cm:
16 herbatników maślanych
500g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
3 banany
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa
10 herbatników kakaowych
1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym
(Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl)
50g płatków białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno). Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz rozdrobnionymi bananami. Krem dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy pokruszone herbatniki kakaowe i po wymieszaniu wykładamy (dokładnie do boków formy) na warstwę herbatników.
2. Zieloną galaretkę wylewamy na masę bananową, układamy ciasteczka z nadzieniem cytrynowym i wstawiamy do lodówki. Na stężałą galaretkę agrestową wylewamy pomarańczową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok 25 minut. Gdy galaretka się zetnie wykładamy na nią drugą część masy bananowej i posypujemy płatkami czekolady. Chłodzimy całość najlepiej kilka godzin przed podaniem.
Zamiast ciasteczek z nadzieniem cytrynowo-waniliowym można użyć delicji w ulubionym smaku.
Drewniana łyżeczka wystrugana i podarowana przez firmę Graciarnia. Podobne możecie zobaczyć i zamówić właśnie TUTAJ :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.